Relationship between the corporate board structure and performance : A research on the Turkish banking industry - Güdük, Akınalp (My University, 2012)
YÖNETİM KURULU YAPISI VE PERFORMANS İLİŞKİSİ: TÜRK BANKACILIK SEKTÖRÜNE YÖNELİK BİR ARAŞTIRMA Kurumsal yönetim, işletme literatürünün en popüler konularından birisidir. Yönetim kurulu ile yönetim arasındaki ilişkiler kurumsal yönetimin temel meselesidir. Dünya ekonomi tarihinde rahatlıkla görülebileceği üzere, kurumsal yönetim uygulamalarının eksikliğinde birçok şirket skandalı vuku bulmuştur. Bu nedenle, işletmelerin kurumsal yönetim uygulamaları pek çok ülkede düzenleyici organlar tarafından düzenlenmiş ve organize edilmiştir. Bu işletmeler arasında yer alan bankalar finansal sistemin önemli oyuncularındandır. İyi düzenlenmiş bankacılık sektörü ekonomilerin sağlığı açısından çok önemlidir. Bu araştırma yönetim kurulu yapısı ile banka performansı arasındaki ilişkinin incelenmesini amaçlamaktadır. Modellerde IMKB’de işlem gören 16 bankanın 2005-2011 dönemine ait veri setleri kullanılmıştır. Bankaların konsolide olmayan mali tabloları kullanılarak hesaplanan aktif getirisi ve özkaynak getirisi değerleri performans göstergesi olarak kullanılmıştır. Yönetim kurulu büyüklüğü, yabancı ortağın varlığı, borsaya açık sermaye oranı ve en büyük hissedarın hisse oranı yönetim kurulu değişkenleri olarak alınmıştır. Modeller geliştirilirken data setlerine panel veri analizi metodu uygulanmıştır. Bulgular yönetim kurulu değişkenlerinin banka performasını farklı yönlerde etkilediğini göstermektedir. Kurumsal Yönetim, Yönetim Kurulu Yapısı, Banka Performansı, Panel Veri Analizi

RELATIONSHIP BETWEEN THE CORPORATE BOARD STRUCTURE AND PERFORMANCE: A RESEARCH ON THE TURKISH BANKING INDUSTRY Corporate governance is one of the most popular topics of business literature. Relations between corporate board and management are the fundamental issue of corporate governance. As it can be easily seen in the economic history of the world, a lot of corporate scandals occured due to lack of corporate governance applications. Therefore, the corporate governance applications of the businesses are regulated and organized by regulatory bodies in a lot of countries. Banks, which are among these businesses, are the major players of the financial system. Well-regulated banking industry is very important for the health of economies. This research aims to investigate the relationship between board structure and bank performance. Data sets of 16 listed banks in ISE for the period of 2005-2011 were used in the models. ROA and ROE values which were calculated by using the solo financial statements of banks, are used for performance indicators. Board size, existence of foreign ownership, rate of equity traded in the ISE and the share rate of the biggest partner in the bank were taken as board structure variables. While developing models of the research, panel data analysis methodology was applied to data sets.Evidence was found that board structure variables can affect the bank performance in different aspects. Corporate Governance, Board Structure, Bank Performance, Panel Data Analysis
Keywords: Bankalar ve Bankacılık_Performans Değerlendirme; Bankalar ve Bankacılık_Türkiye