Mekatronik elemanların işlevlerinin incelenmesi - Yılmaz, Özgür (My University, 2003)
Gelişen ve değişen dünya pazarları, ve ilerleyen teknoloji düzeyi sonucu endüstriyel ürünlerde nitelik ve işlev olarak önemli değişimler oluşmuştur. Hızla gelişen teknoloji ve sürekli değişen pazar koşulları, daha ekonomik ve kaliteli ürünler isterken, müşteri beklentileri ise daha esnek ve çok işlevli ürünler yönünde olmaktadır. Müşterilerin hızla değişen istekleri ve yoğun rekabet sonucu ürün ömürleri çok kısalmıştır. Böylesine çetin koşullar karşısında alışılmış tasarım ve imalat teknolojileri yetersiz kalmış, bu ihtiyacı gidermek üzere yeni kavram ve yöntemler doğmuştur. Bunlardan birisi de mekatronik mühendisliği kavramıdır. Makina mühendisliği, elektrik/ elektronik mühendisliği, ve bilgisayar teknolojisinin eşamaçlı tümleşik bir yapıda gerçekleştirilmesi ve uygulaması olan mekatronik, ürün tasarımı ve imalatında her geçen gün daha fazla yer almaktadır. Dolayısıyla, ürün tasarımında tümleşik yaklaşımı kullanacak olan mühendislere ve teknisyenlere duyulan gereksinim giderek artmaktadır. Mekatronik mühendis ve teknisyeninin değişik disiplinlerde gereksinim duyulan ayrıntı düzeydeki bilgiyi alıp harmanlayabilecek yetenekleri kazanmış olması gerekmektedir. Bu nedenle yapılan bu çalışmada ilk olarak, mekatronik sistem hakkında verildikten sonra, mekatronik sistemin temelini oluşturan değişik disiplinlerdeki algılayıcı, eyleyici ve kontrolör konuları ile ilgili temel bilgiler verilmiştir. Anlatılan temel bilgilerin ışığında mekatronik sistemin bir uygulaması Marmara Üniversitesi Teknik Eğitim Fakültesi Elektronik/ Bilgisayar Bölümü, Robotic Laboratuvarı'nda bulunan MPS sistemi üzerinde yapılmış ve sonuçları değerlendirilmiştir. As quality and function, important changes occurred in industrial products due to developing and changing world markets and improving technological level. While rapid development in technology and constantly changing market conditions require more economical and qualified products, customer expectations are on the way of more flexible and multi-functional products span of products have shortened much because of rapidly changing demands of customers and intensive competition. Under such hard circumstances, ordinary design and production technologies have been insufficient, new concepts and methods have emerged in order to answer this demand. One of these is the concept of mechatronics engineering. Mechatronics which is synergistic integrated realization and application of mechanic engineering, electric/ electronic engineering and computer technology takes place in product design and production much day by day. Consequently, the need of engineers and technicians who will be using integrated approach in product design is gradually increasing. Mechatronics engineers and technicians should have to gain the ability of acquiring and mixing the detailed level knowledge which is needed. In this study carried out for that reason, after giving general information about general mechatronics system firstly, basic information is given related with basic sensor, actuator and controller subjects that constitute base of the mechatronics system at different disciplines. Under the light of explained basic information, it is made and the results have been evaluated on MPS system which exists in Robotic Laboratory of Electronic/ Computer Department of Technical Education Faculty at Marmara University.
Keywords: Elektrik; Makine Mühendisliği