Biyotekstillerin sanat pratiklerindeki yeri - Yalçın, Damla (My University, 2023)
Günümüzde dünya nüfusu, özellikle geçmiş yüzyıl boyunca yaygınlaşan endüstriyel ve ekonomik uygulamaların yol açtığı çok kritik sorunlarla karşı karşıyadır. Dünya kaynaklarının mevcut hızla tüketilmeye devam edilmesi durumunda, gelecek nesillerin insanca bir yaşam sürme ve sürdürülebilir bir geleceğe sahip olma ihtimali oldukça azalmaktadır. Tasarım ve bilim alanındaki teknolojik gelişmelerle beraber, biyomateryal alanındaki araştırmalar, doğayla uyumlu sürdürülebilir malzemelerin kullanımının önemini göstermektedir. Gelecekçi çalışmalarda canlılara zarar vermeden en az enerji ile üretimin mümkün olduğu gösterilmektedir. Biyomateryallerin kullanım alanları, yapılan disiplinlerarası çalışmalarla artmakta ve gelişmektedir. Tekstil ve sanat alanında önerilen sürdürülebilir çözümler, daha yaşanabilir bir dünya için yaratıcı yaklaşımlar sunmaktadır. Biyotekstillerin sanat pratikleri ile etkileşimini araştıran bu çalışma beş ana bölümden oluşmaktadır. İlk bölüm olan “Giriş”, çalışmanın içeriğine dair bilgilerin yer aldığı bölümdür. Tekstilin Küresel Isınma ve İklim Değişikliğinin Tekstil Alanı ile Etkilişimine Genel Bakış” başlıklı ikinci bölümde tekstil sektörünün çevreye ve doğaya etkileri raporlar doğrultusunda yer almaktadır. “Biyotekstil ve Sürdürülebilir Tekstil Yaklaşımları” başlıklı üçüncü bölümde geleceğin inovatif üretimleri olan biyomalzemlerin detaylı tanımları açıklanmıştır. Çevre dostu dönüşüm süreçleri, biyoplastikler, biyoatık malzemeler ve yaşayan malzemeler gibi sürdürülebilirlik açısından yenilikçi yaklaşımlar incelenip, örneklendirilmiştir. Teknoloji ve mikrobiyolojiyi birleştirerek geleneksel tekstillerin özelliklerini geliştirmek, değiştirmek için yeni yöntemler yaratmak amacıyla farklı bilim dallarından ve uygulamalardan yararlanılmaktadır. Yeni tasarım kavramları yaratmak için mikroorganizmalar, mantarlar, bakteriler ve algler gibi biyomateryallerin kullanımı bu bölümde incelenmiştir. Ayrıca bu bölümde sürdürülebilirlik kavramının tekstil ve sanat alanındaki yeri ve önemini ele alınarak bu alanda yapılmış çalışmalara ait örneklere yer verilmiştir. “Seçilmiş Örnek Bir Materyal: Yaşayan Bir Mekân Olarak SCOBY” başlıklı dördüncü bölümde bir tür biyomateryal olan SCOBY’den üretilmiş sanatsal çalışmalar yer almaktadır. Diğer taraftan tezin kuramsal yönünü temel alan bireysel çalışmalarımda biyotemelli bu malzemeden üretmiş olduğum organizmaların mekânla olan ilişkisi ve insanın mekânla kurduğu ilişkiyi temel alan, “Yaşayan Tekstil” kavramını vurgulayan uygulama ve anlatımlara yer verilmiştir. Beşinci bölüm, sonuç bölümünde ise önceki bölümlerde tartışılan konular temel alınarak biyomateryallerin sanat pratiklerindeki yerini, geleceğin sürdürülebilirlik kavramı üzerinden ele alınarak çıkarımlar yapılmıştır.

In today’s world, the global population is confronted with critical challenges, especially due to the widespread industrial and economic practices that have prevailed over the past century. If the current pace of resource consumption continues, the likelihood of future generations enjoying a humane life and a sustainable future diminishes significantly. In conjunction with advancements in design and science, research in the field of biomaterials underscores the importance of using environmentally compatible sustainable materials. Forward-looking studies demonstrate the feasibility of production with minimal energy consumption without harming living organisms. The applications of biomaterials are expanding and evolving through interdisciplinary research, offering creative solutions for a more livable world, particularly in the fields of textiles and art. This study, which explores the interaction between biotextiles and artistic practices, consists of five main sections. The “Introduction” the first section, provides information about the content of the study. The second section, titled “An Overview of the Interaction of Textiles with Global Warming and Climate Change” discusses the environmental and ecological impacts of the textile industry based on reports. The third section, “Biotextiles and Sustainable Textile Approaches” presents detailed descriptions of the innovative future productions, biomaterials. Environmentally friendly transformation processes, such as bioplastics, biowaste materials, and living materials, are examined and exemplified in terms of sustainability. Various branches of science and applications are utilized to create new methods to enhance or modify the properties of traditional textiles by merging technology and microbiology. The use of biomaterials such as microorganisms, fungi, bacteria, and algae to create new design concepts is explored in this section. Additionally, the section discusses the significance and place of sustainability in textiles and art and provides examples of works conducted in this field. The fourth section, titled “Selected Example Material: SCOBY as a Living Space” showcases artistic works produced from SCOBY, a type of biomaterial. On the other hand, in my individual works grounded in the theoretical aspect of this thesis, I emphasize the concept of “Living Textiles” which is based on the relationship between organisms produced from this biobased material and their relationship with space and human interaction with space. The fifth section, the conclusion, draws conclusions based on the topics discussed in previous sections and examines the place of biomaterials in artistic practices, with a focus on the concept of sustainability in the future.
The place of biotextiles in art practices
Keywords: Bioart; Biodesign; Biofabrication; Biomaterial; Biosynthetic; Biyofabrikasyon; Biyomateryal; Biyosanat; Biyosentetik; Biyotasarım; Biyotekstil; SCOBY; SCOBY Biotextile; Technological innovations; Teknolojik yenilikler; Tekstil endüstrisi; Tekstil kumaşları; Tekstil tasarımı; Textile design; Textile fabrics; Textile industry