Transversus Abdominis Plan Bloğu ve Hemşirelik_x000D_ Bakımı - KIRTIL, İNCİ (My University, 2020)
Transversus abdominis plan bloğu, ameliyat sonrası dönem ağrı kontrolünde, kullanılmaya başlanangüncel bir bölgesel anestezi yöntemidir. Yapılan çalışmalarda, abdominal cerrahi girişimlersonrası uygulanan transversus abdominis plan bloğunun, analjezi sağlamada etkili olduğu bulunmuştur.Bu uygulama, ultrasonografi eşliğinde ya da kör teknikle, karın duvarının anterolateralbölgesindeki boşluğa lokal anestezik madde enjeksiyonu yapılarak gerçekleştirilir. İşlem sırası vesonrasında abdominal organ yaralanması, yüksek doz lokal anestetik madde uygulaması sonucuilaç toksisitesi gibi komplikasyonlar açısından dikkatli olunmalıdır. Transversus abdominis planblok uygulaması, özellikle ameliyat sonrası akut dönemde ağrı oluşumunu engellediği için hastakonforunu sağlayan önemli ve güncel bir girişimdir. Hemşirelik bakımında uygulanan girişimler iseeğitim, tanılama, izlem, kayıt tutma, katater bakımı, pansumanların yapılması ve kontrolü olaraksıralanabilmektedir. Yapılan hemşirelik girişimleri ile uygulanan transversus abdominis plan bloğunundeğerlendirilmesi, izlenmesi ve dökümantasyonu kurumlar arasında farklılık gösterebilmektedir.Bu derlemede, cerrahi girişim sonrası olası ağrının etkili yönetiminde bilinen bir yaklaşım olaraktransversus abdominis plan bloğu uygulaması ve bu uygulamanın öncesi, sırası ve sonrası dönemlerindebireyin hemşirelik bakımının aşamaları ve önemi vurgulanmıştır.

Transversus abdominis plane block is a new method of regional anesthesia that is started to be_x000D_ used for postoperative pain control. In the studies performed, it was found that the transversus_x000D_ abdominis plane block applied after abdominal surgery ensured effective analgesia. This procedure_x000D_ is performed by ultrasound-guided or blunt technique by injecting a local anesthetic into the_x000D_ cavity in the anterolateral region of the abdominal wall. Care should be taken in terms of complications_x000D_ such as abdominal organ injury during, and after procedure, high toxicity of local anesthetic_x000D_ drug Transversus abdominis plane block application is an important and current attempt to_x000D_ provide patient comfort, especially since it prevents occurence of pain in the acute postoperative_x000D_ period. The nursing care interventions can be listed as education, assessment, monitoring, documentation,_x000D_ catheter and dressing care and control. The evaluation, monitoring and documentation_x000D_ of the transversus abdominis plane block implemented with established nursing interventions_x000D_ may differ between institutions._x000D_ In this review, transversus abdominis plane block application as a common approach in the effective_x000D_ management of possible pain after surgical intervention and the steps and importance of_x000D_ nursing care of the individual before, during, and after this application have been emphasized.
Transversus Abdominis Plane Block and Nursing Care