Ana-Babaya Bağlanma İle Öznel İyi Oluş Arasındaki İlişkide Temel Psikolojik İhtiyaçların Doyumunun Aracı Rolü - (:unkn) unknown (My University, 2018)
Bu araştırmada, genç yetişkinlerin ana-babaya bağlanmaları ile öznel iyi oluş düzeyleriarasındaki ilişkide temel ihtiyaçların doyumunun aracı rolünün test edilmesi amaçlanmıştır.Araştırmanın çalışma grubunu, toplam 365 genç yetişkin oluşturmuştur. Araştırmanın veritoplama aşamasında İhtiyaç Doyumu Ölçeği, Öznel İyi Oluş Ölçeği ve Ana-Babaya BağlanmaÖlçeği kullanılmıştır. Regresyon analizi sonuçları, genç yetişkinlerin öznel iyi oluşdüzeylerinin hem anne hem baba için algılanan ilgi/kontrol davranışı ve temel psikolojikihtiyaçların doyumu değişkenleri tarafından anlamlı bir şekilde yordandığına işaretetmektedir. Aracı değişken analizi sonuçlarına göre ise, temel psikolojik ihtiyaçlarındoyumunun annenin ilgi/kontrol davranışı ile genç yetişkinlerin öznel iyi oluş düzeyleriarasındaki ilişkide “kısmi aracı rolü”nün olduğu gözlenmiştir. Babalar için söz konusudeğişkenin “tam aracılık rolü” nün olduğu sonucuna varılmıştır. Elde edilen bu bulgular ilgilialanyazın ışığında tartışılmış ve bazı önerilerde bulunulmuştur.

The purpose of the study is to examine the mediating role of basic psychological need satisfaction between parental bonding and subjective well-being among young adults. The participants were totally 365 young adults. The Basic Psychological Need Satisfaction Scale, the Subjective Well-Being Scale, the Parental Bonding Instrument were used to collect data. Results of the regression analyses revealed that subjective well-being of young adults were meaningfully predicted by basic psychological need satisfaction and perceived care/control behavior for both mother and father. Results of the mediation analyses showed that basic need satisfaction partially mediated the relationship between maternal care/control behavior and subjective well-being of young adults. It was also concluded that aforementioned variable had a fully mediating effect for fathers. The implications of the results are discussed and the suggestions are given.
The Mediational Role of Basic Psychological Need Satisfaction in the Relationship between Parental Bonding and Subjective WellBeing