İshak B. Rahuye ve fıkıh düşüncesi - Ekim, Mehmet (My University, 2013)
Anahtar Kelimler: İshak, Fıkıh, Düşünce, Müctehid, Mezhep, Horasan. ÖZET İSHAK B. RÂHÛYE VE FIKIH DÜŞÜNCESİ İslam hukuk tarihinde fıkıh ilmine katkısı olan birçok şahsiyet vardır. Bunlardan biri de İshak b. Râhûye’dir. Horasan’da dünyaya gelip Irak, Şam, Hicaz ve Yemen bölgelerinde birçok şehire ilim yolculuğu yapmıştır. İlim merkezlerinde ve meclislerinde genç yaşına rağmen itibarlı biri olmayı başarmıştır. Tefsir ve Kelam konularında söz sahibi olmakla birlikte asıl yetkinliği Hadis ve Fıkıh ilmindedir. Başta kütüb-i sitte müellifleri olmak üzere çok sayıda öğrenci yetiştirmiştir. Bazı kaynaklarda Hanefî, Şâfiî veya Hanbelî mezhebine mensup biri olarak tanıtılsa da herhangi bir mezhebe bağlılığı olmayan mutlak müctehittir. Bu özelliği sayesinde vefatından sonra kaleme alınan fıkıhla ilgili eserlerde görüşüne müracaat edilen isimler arasında günümüze kadar gelmiştir. Biz de bu özelliğini hem tarihî hem de ilmî açıdan tespit etmeye çalıştık. Islam, Fiqh, Thought, Mujtahid, Madhab, Khorasan

ISHAQ B. RAHUYE AND HIS JURISTIC THOUGHT Ishâq b. Râhwayh is one of the important figures in the history of Islamic law. Born in Khorasan, educated in various cities in Iraq, Syria, Hijaz and Yemen, and received recognition in his early scholarly career. In addition to his expertize in hadith and fiqh he had also noticable knowledge on tafseer and kalâm Among his students there were scholars who collected Kutub al-Sittah. Event hough different sources mention about him as a follower of Hanafî, Shafiî and Hanbalî schools, he was not a follower a madhab but he himself was a mujtahid-i mutlaq (absolute mujtahid). Therefore, he was referred as one of the authorities in the Islamic law books that were written after his death. This thesis explores the originality of the juristic thought of Ishâq b. Rahwayh.
Keywords: Fıkıh; İslam Hukuku