Destinasyon Seçiminde Destinasyon İmajı ve Kent Markalama: Kapadokya Üzerine Bir Araştırma - KARAYEL BİLBİL, EMEL (My University, 2023)
Günümüzde turizm faaliyetleri, ekonomik açıdan ülkelerin en fazla gelir elde ettikleri alanı oluşturmaktadır. Bölgelerin tercih edilmesi, sahip oldukları tarihi yapı, bölgeye özgü lezzetler ve coğrafi yapıya bağlı olarak ilerlemektedir. Hedef kitlelere şehir hakkında bilgi veren ve şehrin özelliklerini ön plana çıkaran tüm bu faaliyetler, şehir markalaşma kavramının temelini oluşturmaktadır. Kent hakkında hedef kitlelerin bilgilendirilmesini sağlayan ve kentin sahip olduğu özelliklerin ön plana çıkmasını sağlayan tüm bu çalışmalar kent markalama kavramının temelini oluşturmaktadır. Kent markalama faaliyetleri, bireylerin destinasyon seçimini etkileyen önemli bir etki alanını oluşturmaktadır. Kentlerin marka statüsü edinmesini sağlayan temel nokta, bireylerin zihninde kent ile ilgili yaratılan imaj kavramı ile ilgilidir. İmajın bireyleri satın alma davranışına yönlendirerek destinasyon bölgesini tercih etmelerinin sağlanması ise, destinasyon imajı olarak nitelendirilmektedir. İstanbul’ da yaşayan, Kapadokya Bölgesi ‘ni daha önce ziyaret etmiş ve etmemiş bireyler üzerinde gerçekleştirilen bu araştırmada, Kapadokya Bölgesi destinasyon imajının ve kent markalama faaliyetlerinin başarı derecesi saptanmaya çalışılmıştır.
Keywords: Destinasyon; Destinasyon İmajı; Kent; Marka; Kapadokya