Çin Halk Cumhuriyeti’nde planlı ekonomiden piyasa ekonomisine geçiş: Küçük üreticiliğin etkisi - Balıkçı, Emre (My University, 2005)
Adı ve Soyadı : Emre Balıkçı sat Kalkınma İktisadı ve İktisadi Büyüme Fuat Ercan Tez Türü ve Tarihi : Yüksek Lisans - Temmuz 2005 Kalkınma, Ekonomik Dönüşüm

ÇİN HALK CUMHURİYETİ’NDE PLANLI EKONOMİDEN PİYASA EKONOMİSİNE GEÇİŞ: KÜÇÜK ÜRETİCİLİĞİN ETKİSİ Son yıllarda Çin Halk Cumhuriyeti yakaladığı büyüme rakamlarıyla birçok iktisatçının ilgisini çekmekte ve birçok çalışmaya konu olmaktadır. 25 yıllık bir periyodda yıllık %9'un üzerinde bir büyüme oranı, Çin'in hakkında çok fazla bilgi sahibi olunmamasına rağmen azgelişmiş ülkelere kalkınma modeli olarak gösterilmesine neden olmuştur. Bu çalışmada gösterilmek istenen Çin' de gerçekleşen reform sürecinin sadece teknik değil, aynı zamanda tarihsel bir olgu olduğudur. Bu amaçla mülkiyet ilişkilerinden hareketle, reform sürecinin 78 öncesi Çin'inin, özellikle kırsal kesimdeki kendi iç çelişkilerinden meydana geldiği ortaya konulmaya çalışılmıştır. Bu çelişkiler küçük üretici tezi ile anlamlandırılmıştır. Reformlar ve reformların ortaya çıkardığı tablo, bu tarihsel süreçle karşılaştırılmalı bir şekilde yeniden değerlendirilmiş ve bu şekilde günümüzde kullanılan kalkınma kavramının içeriği sorgulanmıştır. Name and Surname : Emre Balıkçı Field : Economics Programme : Development Economics and Economical Growth Supervisor : Associate Professor, Fuat Ercan Degree Awarded and Date : Master - July 2005 Development, Economical Transformation ABSTRACT TRANSITION FROM PLANNED ECONOMY TO MARKET ECONOMY IN PEOPLE’S REPUBLIC OF CHINA: THE EFFECT OF THE PETIT PRODUCERS In recent years, People’s Republic of China is attracting interest of many economists with her growth rates and surveyed in many studies. Due to the annual 9 percent growth rates attained for 25 years, China is indicated as a “development” model without any sufficient knowledge about her. What have been argued in this study is that the reform process which happen in China is not only a technical fact but also a historical one. So, it is exposed that reform process became a fact because of the contradictions in pre-reform Chinese society, especially in that of rural part of China. This contradictions are explained with the “petit producer thesis”. Reforms and the picture which is created by the reforms is reevaluated in a comparative way with this historical process and the meaning of the term “development” is questioned.
Keywords: Ekonomi; Ekonomi Politikası_Çin; Ekonomik Gelişim; Ekonomik kalkınma ve büyüme