Hariri Abdülcelil Efendi’nin Ferahat-Namesi (transkripsiyon ve değerlendirme) - Akgün, Murat (My University, 2008)
Xvı. Yüzyıl Osmanlı şairlerinden Kastamonulu Hariri Abdülcelil Efendi’nin Ferahat-name’si Kanuni Sultan Süleyman’ın emri ile Osmanlı donanması tarafından 1537 tarihinde İtalya’nın Puglia (Pulya) bölgesine yapılan deniz seferi ile ilgilidir.Bir başka deyişle Ferahat-name, yazarı Hariri Abdülcelil’in bizzat katılmış olduğu bu sefere dair tuttuğu notlardan oluşan bir yazma eserdir.Kastamonu Halk Kütüphanesi’ne Numaniye medresesinden intikal eden bu yazma 1507 / 1 numarada kayıtlıdır.Her sayfası 13 satırdan oluşan, 205x150-130x90 mm. ölçülerindeki 47 varaklık bu eserin transkripsiyonu ile yazarı, kaynak değeri ve bahse konu Pulya Seferi’nin tarihi kaynaklardaki yeri tezin muhtevasını oluşturmaktadır.

The Ferahat-name of Hariri Abdülcelil Efendi from Kastamonu who is one of the XVI.century poets is about the sea war to the Puglia region of Italy whıch was done with the order of Kanuni Sultan Süleyman in 1537.In other words, Ferahat-name is a book which is compared of the notes written Abdülcelil who joined the war himself.This book which was transfared to Kastamonu Public Library from Numaniye madrasah is in the list with the number 1507 / 1.This book with 47 leafs have preportion of 205X150-130X90 mm.The researchis composed of the tanscription of the book, its author, its source value and the importance of the related Pulya war in the historical sources.
Keywords: Tarih; Yeniçağ_Tarih