Türkiye'de ilk üç büyük bankanın karlılığında, insan kaynakları etkisinin karşılaştırmalı ekonomik analizi (2010-2016) - Akbulak, Tülay (My University, 2019)
Türkiye’de ele alınan üç büyük bankanın ortak girdileri: şube sayısı, personel sayısı, toplam aktifleri ve ortak çıktıları: kâr/ zarar ve toplam mevduat verilerinin test edilmesi için Veri Zarflama Analizi kullanılmıştır. Veri Zarflama Analizinin (VZA) kullanılma nedeni: bankaların etkinlik ölçümlerinde parametrik olmayan birden fazla değişkenin bir arada ele alınabilmesinden dolayıdır. Veri zarflama analizinin (VZA) matematiksel yapısı iç içe geçmiş modeller topluluğudur. Charnes-Cooper-Rhodes (CCR) ve Banker-Charnes-Cooper (BCC) bu modellerin temel kurucusudurlar. Bu modeller, “girdiye yönelik” ve “çıktıya yönelik” olmak üzere iki grupta incelenebilir. Girdiye ve çıktıya yönelik VZA modelleri, temelde birbirlerine çok benzemesine rağmen, girdiye yönelik VZA modelleri: belirli bir çıktı düzeyine ulaşabilmek için en uygun girdi bileşiminin nasıl olması gerektiğini araştırır. Çıktıya yönelik VZA modelleri ise: belirli sayıda girdi bileşimi ile en çok ne kadar çıktı birimi elde edilebileceğini araştırmaktadır. Yapılan VZA modeline göre: T.C.Ziraat Bankası A.Ş.’nin 2010 ve 2016 yıllarında tam etkin, T.İş Bankası A.Ş.’nin 2016 yılında tam etkin ve Garanti Bankası A.Ş.’nin ise 2010 ve 2014 yıllarında tam etkin oldukları görülmektedir. Bankalarda insanın üretim faktörleri arasında önem derecesi en yüksek kaynak olarak görülmesi bankaların kendi yapısından kaynaklanmaktadır. Bankalarda insan faktörünün stratejik planlara dahil edilmesi, kârlılık ve iktisadi büyüme üzerinde etkili bir avantaj sağlamaktadır. Burada belirtilmesi gereken konu: etkinliğin göreceli bir kavram olduğu ve analiz için seçilen girdiler ile çıktıların üzerinde yakından ilişkili olduğudur.

The common three major banks entered in Turkey discussed in respect of the number of branches, number of employees, total assets and common outcomes: profit / loss and total deposits of data for testing data envelopment analysis is used. The reason for using Data Envelopment Analysis (DEA) is that it is possible to address more than one non-parametric variable in the effectiveness measurements of banks. The mathematical structure of data envelopment analysis (DEA) is a collection of nested models. Charnes-Cooper-Rhodes (CCR) and Banker-Charnes-Cooper (BCC) are the founders of these models. These models can be examined in two groups as for input and for output. While the DEA models for input and output are basically similar to each other, the DEA models for input: search for the optimal combination of inputs to achieve a certain output level. DEA models for output are investigating how much output unit can be achieved with a certain number of input combinations. According to the DEA model, it can ben seen that T.C.Ziraat Bankası A.Ş. was fully active in 2010 and 2016, T.İş Bankası A.Ş. was fully active in 2016, and lastly Garanti Bankası A.Ş. was fully operational in 2010 and 2014.The fact that banks have the highest degree of importance among the production factors of the banks is due to the structure of banks themselves. The inclusion of the human factor in strategic plans in banks provides an effective advantage over profitability and economic growth. The issue to be mentioned here is that activity is a relative concept and closely related to the inputs and outputs chosen for analysis.
Keywords: Banka; Bankalar ve bankacılık; Banks; Banks and banking; Data Envelopment Analysis; Economic policy; Ekonomi politikası; Etkinlik; Event; Human Resources; Human Resources Management; İnsan Kaynakları; İnsan Kaynakları Yönetimi; Personel yönetimi; Personnel management; Turkey; Türkiye; Veri Zarflama Analizi