Evaluation of a pictogram-based diabetes education tool in counseling patients with diabetes - Alsalih, Asma (My University, 2020)
Diyabetli Hastalara Danışmanlık Sağlanmasında Piktogram-Destekli Bir Diyabet Eğitim Programının Değerlendirilmesi Amaç: Bu araştırmanın amacı Suriyeli ve Türk eczacılar tarafından sunulan piktogram destekli diyabet danışma programının, Suriyeli diyabet hastalarının sağlığına ait sonuçların üzerine etkisinin araştırılmasıdır. Gereç ve Yöntem: Araştırma İstanbul’da serbest bir eczanede, şu iki grubun birine katılan yüz yirmi Suriyeli hastada yürütülmüştür: Grup 1 (n=60): piktogram destekli danışmanlığın Türk eczacı tarafından Türkçe sağlandığı hastalar; Grup 2 (n=60): piktogram destekli danışmanlığın Suriyeli eczacı tarafından Arapça sağlandığı hastalar. Hasta eğitimi kapsamında, hastalara hem sözlü olarak, hem de piktogram yardımıyla (ilaçların amaçlanan kullanımları, kullanım talimatları ve en sık görülen yan etkiler gibi) eğitim verildi. İkinci görüşme, ilk görüşmeden üç ay sonra yapıldı. Bulgular: Hastaların %73’ü Türkçe yetersizliği yüzünde eczacıyla iletişiminin etkilendiğini ve %60’tan fazlası ilaç tedavilerine ait kullanım ve yan etkileri konusundaki yeterli bilgiye sahip olamadıklarını söylemekteydiler. Ancak, hastaların %91’i sunduğumuz hizmetlerden tamamen memnun olduğunu söyledi; yarısından fazlası ise eczacıların piktogramlar kullanmış olsalardı ilaç tedavilerini daha doğru bir şekilde kullanabileceklerini ve ilaç hakkında bilgi verildiğinde piktogramların kullanılmasını tercih ettiğini söyledi. Sonuç: Piktogramlar talimatları anlama, talimatlara uyma ve kullanılan ilaç hakkındaki sağlık bilgilerinin gelişmesine olumlu katkı sunmaktadır. Anahtar Sözcükler: Piktogram, eczane, yabancı hasta, uyum, danışmanlık

Evaluation of a Pictogram-Based Diabetes Education Tool in Counseling Patients with Diabetes Objective: The aim of the study is to investigate the impact of a pictogram-assisted diabetes-counseling program provided by Syrian and Turkish pharmacists on the health-related outcomes of the Syrian diabetic patients Materials and Methods: This study was conducted in a community pharmacy in Istanbul. One hundred and twenty Syrian patients were included in the study and were assigned to one of the following two groups: Group 1 (n=60): Patients provided with pictogram-assisted counseling by a Turkish pharmacist in Turkish language; Group 2 (n=60): Patients provided with pictogram-assisted counseling by a Syrian pharmacist in Arabic language. The pharmacists counseled the patients verbally and with pictogram twice; at the beginning and 3 months later. Results: Of the patients 73% agreed that their incompetency in Turkish language affected their communication with pharmacies However, 91% stated that they were fully satisfied with our service and more than half of the patients mentioned that they would have administered their medication more correctly if pharmacies had used pictograms and preferred the use of pictograms when giving information regarding their medicine. Conclusion: Based on our findings, pictograms contributed positively on both understanding of instructions, adherence and represented a successful approach to improve health information about the medicine being used. ctogram, pharmacy, foreign patients, adherence, counseling
Keywords: compliance; consulting; danışmanlık Pictogram; Eczacılık; eczane; foreign patient; Pharmacy; Piktogram; uyum; yabancı hasta