Örmenin sanattaki yeri - Oskay, Nazan (My University, 2012)
İnsanlığın varoluşuyla ihtiyaç olarak doğan tekstil, zamanla değişmiş ve günlük kullanımının dışına çıkmayı başarmıştır. İnsanlığın kültür tarihi ile beraber gelişen tekstil sanatları içinde yer alan örme de gelişen kültürlerle ve çağ ile beraber yoluna hız kesmeden devam etmiş ve sanat alanında kullanılmıştır. “Örmenin Sanattaki Yeri” başlıklı tez çalışması, örmenin endüstriyel ya da el sanatları olarak uygulamalarının dışına çıkarak sanata dönüştürebilme döngüsünü açıklayan: Giriş, sanatın başlangıcı, sanatın tanımı, tekstil tarihi, tekstil sanatında kullanılan teknikler ve örmenin sanattaki yeri başlıklı bölümlerden oluşmaktadır. Tezin amacı ve sınırlarını açıklayan giriş bölümünden sonra birinci bölümde sanat hakkında genel bilgi verilerek, sanatın başlangıcıyla günümüz sanat dallarına olan etkisi ve sanatçıların sanat hakkında düşünceleri verilmektedir. İnsanlık tarihinin her döneminde var olan sanat, İnsanlığın geçirdiği evrimlerle yaşama biçimlerinden, yaşama bakışlarından, etkileşmiştir. İkinci bölümde ise, Tekstilin tarihi tanımı, sanatı, tekstil sanatında kullanılan teknikler ve örmenin tarihi, tanımı ve yapıları irdelenmiştir. Bu bölümde tekstilin ana dallarından biri olan örmenin ortaya çıkışı ve örmenin tarihi gelişiminden günümüze teknik kullanım biçimleri anlatılmaktadır. Üçüncü bölümde ise, tezin asıl araştırma konusu olan örmenin sanattaki yeri ve örmenin getirmiş olduğu yenilikler incelenmiştir. Ayrıca bu bölümde örmenin sanat olarak nasıl yer aldığı, sanatçıların eserleri ile desteklenerek anlatılmıştır. ANAHTHAR KELİMELER: Sanat, sanatsal örme

Textiles have been created as a consequence of the human need and gradually underwent a change to be used outside the basic daily needs. Knitting is one of the textile arts that developed with human cultural history and continued to develop in line with the requirements of the time and culture and started to be used in arts. The thesis, “Knitting in Art”, is composed of an introduction and subsequent chapters titled beginnings of art, description of art, history of textile, textile techniques and knitting in textile arts which are examined in the framework of the cycle of transformation of the knitting from industrial or handicrafts applications into arts. The introduction describes the scope and framework of the thesis. In the first chapter, following a general overview of arts, the beginnings of arts and its effects on the contemporary branches of arts as well as artists’ views on arts are defined. Present in all eras of the human history, arts was influenced from the human evolution, life style and point of view. In the second chapter, historical definition of textiles, textile arts, techniques used in textile arts and history of knitting, its definition and composition are examined. In this chapter, the rise of knitting as a principal branch of textile as well as types of its technical usage from the beginning to present is described. In the third chapter, the principal research concern of the thesis, the place of knitting in arts and innovations brought along with knitting is examined. Also in this chapter artists’ works are referred to exhibit how knitting is used in arts. KEY WORDS: Art, Artistic knitting
Keywords: Örme_Sanat; Tekstil