AB ve Türk rekabet hukukunda birleşme ve devralmaların denetlenmesi : taahhüt ve şartlı izin - Boyraz, Mustafa Raşit (My University, 2021)
Birleşme, devralma ve tam işlevsel ortak girişim işlemleri AB ve Türk rekabet hukukunda yoğunlaşma çatısı altında ele alınmış ve belirli ciro eşiklerini geçen işlemler hem Avrupa Komisyonu hem de Rekabet Kurulu tarafından denetime tabi tutularak denetime tabi yoğunlaşmaların ilgili rekabet otoritesi izin verinceye kadar geçersiz olacağı düzenlenmiştir. İzne tabi olmasına rağmen bildirimde bulunmaksızın gerçekleştirilen işlemlere ilişkin idari yaptırımlar öngörülmüştür. Böylelikle ilgili pazarda etkin rekabeti kısıtlayıcı etkiler doğurması muhtemel olan işlemlerin tespit edilmesi ve önceden kontrol altına alınması amaçlanmıştır.Rekabeti kısıtlayıcı etkiler doğurması muhtemel işlemler söz konusu olduğunda, mehaz AB hukuku ve Türk hukuku uygulamalarında işlem tarafı teşebbüslerin rekabetçi endişeleri giderici yönde taahhütler sunması ve taahhütler rekabetçi endişeleri tamamen ortadan kaldırıcı nitelikte ise işleme şartlı izin verilmesi yoluna sıklıkla başvurulmaktadır.İşbu çalışmada öncelikle rekabet hukuku kapsamında birleşme ve devralmaların neyi ifade ettiği ve hangi tip işlemlerin denetime tabi olduğu izah edilmiştir. Ardından taahhüt ve şartlı izin mekanizmasının ne demek olduğu, nasıl işlediği, çeşitlerinin neler olduğu, özellikleri, başvuruda bulunulan işlem için hangi tür taahhütlerin uygun olduğu hususları; AB ve Türk hukuku mevzuatı, Avrupa Komisyonu ve Rekabet Kurulu’nun kararları ve doktrinde yer alan görüşler ışığında karşılaştırmalı olarak incelenmiştir. Ayrıca, Rekabetin Korunması Hakkında Kanun’da meydana gelen 16 Haziran 2020 tarihli kanun değişikliğinin birleşme ve devralmaların denetlenmesi bağlamında taahhüt ve şartlı izin mekanizmasına etkileri tezimizin son kısmında irdelenmiştir.

Under both the EU competition law and Turkish competition law, mergers, acquisitions and full-function joint ventures are regarded as concentrations. Concentrations reaching the turnover thresholds are subject to mandatory assessment of European Commission or Turkish Competition Authority; and are void till getting the necessary approval. If a merger is not notified to the relevant competition authority despite it has to be, there are administrative sanctions to be imposed. The aim of this assessment is to prevent any merger from resulting in a significant impediment of effective competition on a relevant market.When there is a possibility of significant impediment of the effective competition, merging parties may offer remedies in order to quell the concerns and competition authorities may conditionally approve the envisaged concentration provided that the remedies entirely eliminate the competition concerns. This remedy and conditional permission mechanism is frequently applied by merging parties and competition authorities under the scope of both the EU and Turkish competition law.In this study, firstly the meaning of a merger under the scope of competition law and what kind of mergers are subject to mandatory assessment have been examined. After that, the meaning of the remedy and conditional permission mechanism, how it works, types of the remedies, which type of remedy is most suitable with an envisaged concentration are comparatively explored in consideration of the EU and Turkish competition law regulations, of the European Commission and Turkish Competition Authority decisions, and of the related doctrine. Moreover, in the final part, effects of the amendment, dated 16th June 2020, in The Act No. 4054 on the Protection of Competition are scrutinized with regards to the remedies and conditional permission in merger assessments.
Keywords: Avrupa Birliği; Behavioral Remedy; Birleşme ve Devralmalar; Civil law; Competition; Concentration; Conditional Permission; Davranışsal Taahhüt Mergers and Acquisitions; European Union; Joint Ventures; Law and legislation; Medeni hukuk; Ortak Girişimler; Rekabet hukuku; Remedies; Structural Remedy; Şartlı İzin; Taahhüt; Turkey; Türkiye; Yapısal Taahhüt; Yoğunlaşma