CUMHURİYET ÖNCESİNDE AVUKATLIK VE İSTANBUL BAROSU’NUN KURULUŞU - (:unkn) unknown (My University, 2018)
Avukatlık ve bu mesleği yapanlar her dönemde hukuk kavramınınönemli bir parçasını oluşturmuşlardır. Bu makalede, Cumhuriyet öncesindeavukatlık kurumunun geçirdiği aşamalar ele alınmıştır. Tarihî sürecin doğalbir sonucu olarak ortaya çıkan İstanbul Barosu’nun kuruluşu da bu anlayışiçerisinde incelenmiştir. Bu çerçevede, “dava vekili” ve “avukat” terimleriarasındaki benzerlik, farklılık ve nüanslar da araştırılmıştır. “Dava Vekilleri Cemiyeti” ve “Baro” terimlerinin özellikle II. Meşrutiyetten (1908)sonra aynı anlamda kullanıldığı tespit edilmiştir. Makalede, Osmanlı arşivbelgeleri, diğer ana kaynaklar ve ilgili literatür kullanılmıştır.

Advocacy and who performed this profession have been an important part of the concept of law in every period. The stages of advocacy before the Turkish Republic has been analyzed in this paper. Being a natural result of the historical process, the foundation of the İstanbul Bar Association is discussed. In this context we investigated the similarity, diversity and nuances between the terms of “attorney” and “advocate”. Also it’s determined that the terms “Dava Vekilleri Cemiyeti” and “Bar Association” were used in the same meaning after the Second Constitution. Ottoman archival documents, other main sources and related literature are used in this paper.
“ADVOCACY BEFORE THE TURKISH REPUBLIC AND FOUNDATION OF THE İSTANBUL BAR ASSOCIATION”