Okul öncesi din eğitiminde program geliştirme süreçlerinde ilke ve yaklaşımlar - Uzun, Sümeyra (My University, 2022)
Okul öncesi din eğitiminde program geliştirme süreçlerinde ilke ve yaklaşımların tespit edilmeye çalışıldığı bu araştırma iki bölümden oluşmaktadır. Literatür bölümünde, dinî gelişim kuramları, okul öncesi eğitim yaklaşımları, okul öncesi Hristiyan din eğitimi yaklaşımları ve okul öncesi İslam din eğitimi program örnekleri gibi konular çerçevesinde okul öncesi din eğitiminde eğitim konusunun kavramsal ve kuramsal çerçevesi teorik ve uygulamalı bütün yönleriyle ele alınmaya çalışılmıştır. Nitel araştırma sürecinin yürütüldüğü ikinci bölümde ise, ülkemizde bu alanda saha tecrübesi veya akademik çalışması bulunan isimlerle mülakatlar gerçekleştirilerek okul öncesi din eğitiminde program geliştirme süreçlerinde dikkat edilmesi gereken ilke ve yaklaşımların neler olduğuna ulaşılmaya çalışılmıştır. Araştırma neticesinde, saha araştırmasının literatürden elde edilen bilgilerle büyük oranda paralellik gösterdiği tespit edilmiştir. Sonuç olarak, okul öncesi din eğitiminde, öğretmekten önce sevdirmeyi hedefleyen, diğer branşlarla bütünleşik, satır arasında ve arka fonda, her şeyden önce çocukların gelişim özelliklerini ve bireysel ilgilerini dikkate alan bir din eğitimi hazırlanmasının gerektiği görüşüne ulaşılmıştır. Ülkemizde bize özgü dinî ve ahlaki değerleri de bünyesinde barındıran, çocuk merkezli ve bütün gelişim alanlarına hitap eden bir okul öncesi eğitim yaklaşımının henüz geliştirilememiş olmasının sahada bir eksiklik olarak görüldüğü tespit edilmiştir. Bu alanda görev alacak öğreticilerin ise, ilahiyat ve okul öncesi alanlarından çift yönlü olarak (iki lisans veya bir lisans bir ön lisans) eğitim almalarının alandaki verimliliği arttıracağı tespit edilmiştir.

This research, in which the principles and approaches in the curriculum development processes in preschool religious education are tried to be determined, consists of two parts. In the literature section, the conceptual and theoretical framework of the educational program in pre-school religious education has been tried to be discussed in all its theoretical and practical aspects, within the framework of topics such as religious development theories, pre-school education approaches, pre-school Christian religious education approaches and pre-school Islamic religious education program examples. In the second part, where the qualitative research process was carried out, interviews were conducted with people who have field experience or academic work in this field in our country, and it was tried to reach the principles and approaches that should be considered in program development processes in pre-school religious education. As a result of the research, it has been determined that the field research is in great parallel with the information obtained from the literature. As a result, it has been reached the opinion that a religious education program should be prepared in preschool religious education, which aims to endear before teaching, is integrated with other branches, takes into account the developmental characteristics and individual interests of children above all. It has been determined that the inability to develop a child-centered preschool education approach that includes religious and moral values unique to us in our country and that addresses all developmental areas is seen as a deficiency in the field. It has been determined that the instructors who will work in this field will increase the productivity in the field if they receive two-way education (two undergraduate or one undergraduate and one associate degree) from the fields of theology and pre-school.
Keywords: 4-6 yaş Kur’an kursları; Curriculum Development at Religious Education; Din eğitimi; Din Eğitiminde Program Geliştirme Religious Education in Preschool Period; Dinî Gelişim; Okul öncesi çocuklar; Okul Öncesi Dönemde Din Eğitimi; Preschool children; Qur'an Courses for 4-6 Years; Religious Development; Religious education