Futbol kulüplerinin uefa mali kriterlerine uyumu, denetimi ve muhasebe organizasyonu - Horasan, Emre (My University, 2007)
FUTBOL KULÜPLERİNİN UEFA MALİ KRİTERLERİNE UYUMU, DENETİMİ VE MUHASEBE ORGANİZASYONU 90’lı yıllardan sonra, futbol dünyasında meydana gelen değişmeler, futbol ekonomisinin hızla gelişmesini ve büyümesini sağlamıştır. Dijital yayıncılığın gelişmesi, Bosman Kararı sonucunda transfer yapısının değişmesi, futbolun daha ticari bir yapı kazanmasına sebep olmuştur. Bu değişmelerin etkisiyle ticari gelirler, sponsorluk gelirleri, bahis gelirleri ve maç hasılatları gittikçe artmıştır. Bu hızlı gelişme beraberinde birçok sorun getirmiştir. Bu sorunların giderilmesi içi Avrupa Futbol Federasyonları Birliği (UEFA) tarafından 2008-2009 sezonundan itibaren geçerli olmak üzere bir kriter seti yayınlanmıştır. Bu tez çalışmasında, futbolun ekonomik yönü, UEFA Mali Kriterleri ve bu kriterlere uyum için yapılması gerekenler anlatılmıştır. UEFA Mali Kriterleri’nin öngördüğü Uluslararası Finansal Raporlama Standartları’ndan futbol kulüpleri için özellik arz edebilecek olan standartların uygulaması için öneriler verilmiştir.

HARMONIZATION WITH UEFA FINANCIAL CRITERIA, AUDITING AND ORGANIZATION FOR ACCOUNTING OF FOOTBALL CLUBS After 90’s, due to the changes in football, football economy was developed and grown up quickly. Development of digital broadcasting, change of transfer structure affected by the Bosman Decision ensured that football gained a more commercial structure. By the influence of these changes, commercial incomes, sponsorship incomes, betting incomes and proceeds from the matches increased more and more. On the other hand, this impetuous development causes many problems within. In order to avoid these problems, UEFA announced a series of criteria being valid as of season 2008-2009. The aim of this study is to examine the economical side of football, UEFA Financial Criteria and what should be done for harmonisation with this criteria. Some proposals were made for the application of the Standards taken from the International Financial Reporting Standards in accordance with the UEFA Financial Criteria, that may especially concerning with the football clubs.
Keywords: Finansal Raporlama; Futbol_Kulüpler_Muhasebe; Muhasebe; Muhasebe Denetimi; Muhasebe_Denetim; Uluslararası Muhasebe Standartları (UMS)