Üriner enfeksiyon etkeni klebsiella pneumoniae izolatlarında fosfomisin duyarlılığının farklı yöntemlerle saptanması - Semerci, Zeycan (My University, 2019)
Üriner Enfeksiyon Etkeni Klebsiella pneumoniae İzolatlarında Fosfomisin Duyarlılığının Farklı Yöntemlerle Saptanması.Öğrencinin adı: Zeycan SEMERCİDanışmanı: Prof. Dr. Zeynep Arzu İLKİAnabilim Dalı: Tıbbi Mikrobiyoloji ZETAmaç: Bu çalışmada amacımız, üriner sistem enfeksiyon etkeni olan özellikle çoklu ilaca dirençli Klebsiella pneumoniae izolatlarında fosfomisin duyarlılığını agar dilüsyon, disk difüzyon ve gradient test gibi farklı yöntemlerle saptamaktır.Gereç ve Yöntem: Çalışmada Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi Klinik Mikrobiyoloji Laboratuvarına gönderilen idrar örneklerinden izole edilmiş Karbapenemaz üreten ve GSBL pozitif Klebsiella pneumoniae izolatları dahil edilmiştir. İzolatlar MacConkey agara pasajlanıp, 24 saat inkübe edildikten sonra fosfomisin duyarlılıkları üç farklı yöntemle çalışılmıştır;a.Agar Dilüsyon: Bakteriler, 104 CFU/ ml yoğunluğa getirildikten sonra 25 mg/ L glikoz-6fosfat ve 0.25 - 1024 µg/ mL arası fosfomisin konsantrasyonu içeren Mueller-Hinton agar besiyerine ekilmiştir. b. Gradient Test: Bakteriler, 0,5 McFarland yoğunluğuna getirildikten sonra Mueller-Hinton agar besiyerine ekilmiştir. Ekimden sonra agar üzerine gradient test şeritleri yerleştirilmiştir. c. Disk Difüzyon: İzolatlar 0,5 McFarland bulanıklığa ayarlanıp Mueller-Hinton agar plakalarına ekilmiştir. Üstüne Fosfomisin içeren diskler konulmuştur. Gradient test ve disk difüzyon testi sonuçları EUCAST kriterlerine gore agar dilüsyon test sonuçlarıyla değerlendirilmiştir.Bulgular: ESBL pozitif 251 K. pneumoniae izolatının 20'si (% 8) de karbapenemaz pozitifdi. Fosfomisin duyarlılığı ESBL pozitiflerde % 81.8 ve karbapenemaz pozitif izolatlarda ise % 70 idi. MİK50 / 90 değerleri 8/ 256 ug / ml olarak belirlendi. Agar dilüsyonla karşılaştırıldığında kategorik uyum , gradient test ve disk difüzyonda sırasıyla% 90 ve% 88,4 olarak saptandı. Sonuçlar: GSBL pozitif K.pneumoniae izolatlarına karşı fosfomisin duyarlılığı yüksek (%80) olarak saptanmıştır. Fosfomisin duyarlılığının belirlenmesi laboratuvarlar için önemlidir. Gradient test sonuçlarının kabul edilebilir ve yüksek kategorik uyumuna rağmen, agar dilüsyon metodu, halen referanslar tarafından önerilen altın standart olarak önemini korumaktadır.

Determination of Fosfomycin susceptibility in urinary Klebsiella pneumoniae isolates using different methodsStudent name: Zeycan SEMERCİAdvisor: Prof. Dr. Zeynep Arzu İLKİDepartment : Department of Medical MicrobiologySUMMARYAim: In this study, our aim is to determine the susceptibility of fosfomycin in multi drug resistant urinary Klebsiella pneumoniae isolates with different methods like agar dilution, gradient test and disk diffusion. Materials-Methods: Carbapenemase producing and ESBL positive Klebsiella pneumoniae isolated from urine samples in Clinical Microbiology Laboratory of Marmara University Hospital were included in this study. Isolates were inoculated to MacConkey agar and after overnight incubation fosfomycin susceptibilities were determined by three different methods;a.Agar Dilution: Isolates with a concentration of 104 CFU / ml were subcultured to Mueller-Hinton agar medium containing 25 mg/ L glucose-6phosphate and fosfomycin in a concentration of 0.25 -1024 µg / mLb. Gradient Test: Mueller-Hinton agar medium were streaked with 0,5 McFarland bacterial suspension and gradient test strips were placed on the agar. c. Disc Diffusion: Isolates with a 0.5 McFarland turbidity were streaked to Mueller-Hinton agar plates and discs containing fosfomycin were placed. Gradient test results and disk diffusion test results were evaluated in comparison with agar dillution method according to EUCAST criteriaResults: Of the 251 ESBL positive K. pneumoniae isolates, 20 (8%) were also carbapenemase positive. Fosfomycin susceptibility was 81.8% in ESBL positive and 70% in carbapenemase positive isolates. MIC50/ 90 was determined as 8/ 256 µg/ ml. The categorical agreement was 90% and 88,4% in gradient test and disk diffusion respectively when compared with agar dillution. Conclusions: Fosfomycin had a high activity (80%) against ESBL positive K.pneumoniae. Determination of fosfomycin susceptibility is important for the laboratories. Despite the acceptable and high categorical agreement of gradient tests, agar dilution method still seems to be the gold standard as suggested by the guidelines.
Keywords: Agar dilution; Agar dilüsyon Fosfomycin; Disc diffusion; Disk difüzyon; Fosfomisin; Gradient test; Klebsiella pneumoniae; Microbiology; Mikrobiyoloji