Özel tüketim vergisi ve Türkiye uygulaması - Çapar, Mustafa (My University, 2004)
Soyadı: Mustafa Çapar Anabilim Adı: Maliye Mali İktisat Yard. Doç. Dr. Mustafa Çelen Tez Türü ve Tarihi: Yüksek Lisans- Kasım 2004 zel Tüketim Vergisi, Dolaylı Vergiler

ÖZEL TÜKETİM VERGİSİ VE TÜRKİYE UYGULAMASI Devletlerin en eski gelirleri arasında bulunan vergiler, belli kriterlere göre sınıflandırmaya tabi tutulurlar. Bu sınıflandırma sonucu, Tüketim Vergileri dolaylı vergiler grubuna girmektedirler. Ülkemizde harcama üzerinden alınan tüketim vergilerinin tarihi, gelir ve servet üzerinden alınan diğer vergilerden daha eskiye gitmektedir. Ülkemizde uygulanan tüketim vergilerinden Özel Tüketim Vergisi, 01.08.2002 tarihinde yürürlüğe girmiştir. ÖTV'nin kabul edilişinde, dolaylı vergilerin sadeleştirilmesi ve AB mevzuatına uyum önemli rol oynamıştır. Bu çalışma ile ÖTV'nin vergi yapısındaki yeri ve Türkiye'de ÖTV'nin gelişim süreci ile TBMM'ce kabul edilen ÖTV Kanunu genel hatlarıyla irdelenmiştir. Ayrıca yaklaşık iki yıldır uygulanan ÖTV'nin problemli noktaları tespit edilmeye ve bunlara ilişkin çözüm önerileri sunulmaya çalışılmıştır. ÖTV, devlete önemli bir gelir kaynağı olmuş ve mükellef sayısının az olması nedeniyle idareye uygulama kolaylığı sağlamıştır. Fakat gelirleri arttırmak amacıyla dolaylı bir vergi olan ÖTV'de yapılan her artış gelir dağılımını olumsuz etkilemektedir. Name and Surname: Mustafa Çapar Field: Public Finance Programme: Fiscal Economics Supervizör: Asistant Prof. Dr. Mustafa Çelen Degree Awarded and Date: Master Program- November 2004 Special Consumption Tax, İndirect Taxes ABSTRACT SPECIAL CONSUMPTION TAX AND APPLICATION IN TURKEY Taxes, which are among the oldest revenue of the governments, are classified by certain criteria. Consumption taxes are among the indirect taxes based on this classification. Collection of consumption taxes on expenditure has been in effect long before the collection on income and wealth in our country. Special Consumption Tax (SCT), which is one of the consumption taxes are effective in our country, inured as of 1 August 2002. The simplification of indirect taxes and compliance with European Union laws and rules played a major role in approval of SCT. In this thesis, the place of SCT within the tax system, the progress of the SCT in Turkey, and SCT legislation approved by the Grand National Assembly of Turkey has been analyzed in details. The possible problematic issues in SCT tried to be analyzed and some reasonable solutions were given to address them. SCT not only became an important income for the government, but also due to its few number of taxpayers enabled an easier implementation for the government. But every increase in SCT to raise revenue has a negative impact on income distribution.
Keywords: Özel Tüketim Vergisi; Vergilendirme_Türkiye