Üç boyutlu yazıcılarda kullanılan daimi dental restoratif materyallerin renk stabilitesi ve yüzey özellikleri açısından değerlendirilmesi - Farshidian, Nina (My University, 2025)
Üç boyutlu yazıcılarda kullanılan daimi dental restoratif materyallerin renk stabilitesi ve yüzey özellikleri açısından değerlendirilmesi Amaç: Bu çalışmanın amacı, üç boyutlu yazıcılarda kullanılan daimi dental restoratif materyallerin renk stabilitesi ve yüzey özellikleri açısından değerlendirilmesi ve farklı içeceklerde bekletilmelerinin bu özellikler üzerindeki etkisinin incelenmesidir. Gereç ve Yöntem: Çalışmada, 3B yazıcılarda kullanılan üç farklı daimi restorativ materyal (Crowntec, SAREMCO; Permanent Crown Resin, FORMLABS; VarseoSmile TriniQ, BEGO) ve bir CAD/ CAM blok (Cerasmart, GC) kullanılarak hazırlanan örnekler, dört farklı içecekte (distile su, kahve, kola ve vişne suyu) bekletildi. Örneklerin renk değişimi, yüzey pürüzlülüğü ve mikrosertlik değerleri üç farklı zaman noktasında (başlangıç, termal döngü sonrası ve içeceklerde bekletme sonrası) ölçüldü. Yüzey özelliklerindeki değişimleri SEM ile, dönüşüm dereceleri ise FTIR ile incelendi. Elde edilen veriler, üç yönlü ANOVA analiz yöntemi kullanılarak i değerlendirildi (p<0,05). Bulgular: Renk değişimi açısından, rezin materyal anlamlı etki göstermiş olup, VarseoSmile TriniQ ve Permanent Crown Resin daha düşük renk değişimi gözlendi. İçecekler arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunmadı. Yüzey pürüzlülüğü açısından, hem rezin hem de içecek faktörlerinin anlamlı etkileri bulundu.VarseoSmile TriniQ en yüksek yüzey pürüzlülüğü değerlerini gösterirken, Cerasmart en düşük değerleri sergiledi. Kola ve vişne suyu daha yüksek yüzey pürüzlülüğüne neden oldu. Mikrosertlik açısından, Cerasmart en yüksek değerleri gösterirken, VarseoSmile TriniQ en düşük değerleri sergiledi. Permanent Crown Resin ve Crowntec benzer mikrosertlik değerleri gösterdi. Kahve ve distile suda daha yüksek mikrosertlik değerleri, kolada ise daha düşük mikrosertlik değerleri saptandı. Sonuç: Bu çalışmanın sonuçları, üç boyutlu yazıcılarda kullanılan daimi dental restoratif materyallerin renk stabilitesi ve yüzey özelliklerinin materyal türüne, maruz kaldıkları içeceklere ve zamana bağlı olarak önemli ölçüde değişkenlik gösterdiğini ortaya koydu. Bu bulgular, klinik uygulamalarda materyal seçiminin önemini vurgulamaktadır. Estetik beklentilerin ön planda olduğu uygulamalarda renk stabilitesi yüksek materyaller tercih edilebilirken, hastaların beslenme alışkanlıkları da materyal seçiminde dikkate alınmalıdır.

Evaluation of permanent dental restorative materials used in three dimensional printers in terms of color stability and surface properties Aim: The aim of this study was to evaluate the color stability and surface properties of permanent dental restorative materials used in three-dimensional (3D) printing and to investigate the effects of immersion in different beverages on these properties. Materials and Methods: In this study, specimens were fabricated using three different permanent restorative materials employed in 3D printing (Crowntec, SAREMCO; Permanent Crown Resin, FORMLABS; VarseoSmile TriniQ, BEGO) and one CAD/ CAM block (Cerasmart, GC). The specimens were immersed in four different solutions (distilled water, coffee, cola, and sour cherry juice). Color change, surface roughness, and microhardness values were measured at three different time points (baseline, after thermocycling, and after immersion in beverages). The obtained data were analyzed using three-way ANOVA (p<0.05). Results: Regarding color change, the type of resin material had a statistically significant effect, with VarseoSmile TriniQ and Permanent Crown Resin exhibiting lower levels of discoloration. No statistically significant differences were observed among the beverages. For surface roughness, both the type of resin and the type of beverage had significant effects. VarseoSmile TriniQ showed the highest surface roughness values, while Cerasmart presented the lowest. Cola and sour cherry juice led to higher surface roughness. In terms of microhardness, Cerasmart showed the highest values, whereas VarseoSmile TriniQ exhibited the lowest. Permanent Crown Resin and Crowntec demonstrated similar microhardness values. Surface topography was examined under SEM and FTIR analyses was performed to evaluate conversion degree. Higher microhardness values were observed in coffee and distilled water, while cola resulted in the lowest microhardness. Conclusion: The findings of this study revealed that the color stability and surface characteristics of permanent dental restorative materials fabricated with 3D printing vary significantly depending on the type of material, the beverages they are exposed to, and the duration of exposure. These results underscore the importance of material selection in clinical practice. In applications where esthetic outcomes are prioritized, materials with high color stability should be preferred. Furthermore, patients' dietary habits should be taken into consideration when selecting restorative materials.
Evaluation of permanent dental restorative materials used in three dimensional printers in terms of color stability and surface properties
Keywords: color stability; daimi restoratif materyal; Dental restoration, Permanent; Diş restorasyonu, Daimi; microhardness; mikrosertlik 3D printing; permanent restorative material; Prosthodontics; Protetik diş tedavisi; renk stabilitesi; surface roughness; Üç boyutlu yazıcı; yüzey pürüzlülüğü