Naproksen türevi bileşiklerin meme epiteli ve farklı meme kanseri hücre hatlarında antikanser etkisinin incelenmesi - Çuhadar, Ozan (My University, 2021)
1. ÖZETNaproksen Türevi Bileşiklerin Meme Epiteli Ve Farklı Meme Kanseri Hücre Hatlarında Antikanser Etkisinin İncelenmesiÖğrenci Adı: Ozan ÇuhadarDanışman Adı: Doç. Dr. Pınar Mega TiberAnabilim Dalı : Biyofizik Amaç: Çalışmamızda, Marmara Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Farmasötik Kimya laboratuvarlarında sentezlenen S-naproksen türevi triazol-tiyoeter hibrit moleküllerinden biri olan SGK669 nolu bileşiğin, meme epiteli MCF10A ve iki farklı meme kanseri hücre hattında kullanılması (T47D, MDA-MB-453) ve yarattığı biyolojik ve antikanser etkilerinin belirlenmesi amaçlandı.Gereç ve yöntem: Hücre hatlarının SGK669 nolu bileşiğin farklı konsantrasyonları (10,25,50,75,100 µM) ile 24 ve 48 saatlik inkübasyonu sonrasında maddelerin hücre canlılığı ve sitotoksitesi MTT testi ile belirlendi. Apoptotik etkiler JC-1 floresan probu kullanılarak mitokondrial membran potansiyelleri değişimi ve Annexin V ve PI floresan boyama ile Tali görüntü tabanlı sitometrede belirlenmiştir. Bulgular: SGK669 bileşiğinin %50 inhibisyon konsantrasyonları 24 ve 48 saat için sırasıyla, MCF10A; 27 µM ve 30 µM, T47D; 6 µM ve 15 µM, MDA-MB-453; 13 µM ve 15 µM olarak belirlenmiştir. Belirlenen IC50 dozlarında mitokondriyal membran potansiyelinde 24 ve 48 saat için sırasıyla, T47D’de %48 ve %56, MDA-MB-453’de %12 ve %23 azalma ve Annexin V/ PI boyama testi ile T47D’da %16 ve %16, MDA-MB-453’da %15 ve %15 oranlarında apoptoz gözlenmiştir.Sonuç: Araştırmamızda, SGK669 nolu bileşiğin, T47D, MDA-MB-453 hücre hatlarında doza bağlı olarak apoptotik etkiyi arttırıcı ve çoğalmayı önleyici etkisi olduğu, bu nedenle terapötik bir potansiyele sahip olduğu belirlenmiştir.

2. SUMMARYInvestigation of Anticancer Effect of Naproxen Derivative Compounds On Breast Epithelium And Different Breast Cancer Cell LinesStudent Name: Ozan ÇuhadarName of Supervisor: Doç. Dr. Pınar Mega TiberDepartment: Department Of BiophysicsObjective: In this study, we aimed to determine the anticancer and biological effects of triazole-thioether hybrid molecule derived from S-Naproxen, SGK669, which was synthesized in Marmara University Faculty of Pharmacy Department of Pharmaceutical Chemistry, on breast epithelial cell line MCF10A and two different breast cancer cell lines (T47D, MDA-MB-453).Material and methods: Using the MTT colorimetric method, SGK669 was evaluated in vitro against the cell lines, for cell viability and cytotoxicity at different doses (10, 25, 50, 75, 100 µM) following 24 and 48 hours incubation. Apoptosis was evaluated by mitochondrial membrane potential changes using JC-1 probe and Annexin-V/ PI staining by using the Tali image-based cytometer. Results: The 50% inhibition concentrations of compound SGK669 for 24 and 48 hours respectively were 27 µM and 30 µM for MCF10A cell line; 6 µM and 15 µM for T47D cell line; 13 µM and 15 for MDA-MB-453 cell line. IC50 values were further used to determine changes in mitochondrial membrane potential for 24and 48 hours respectively a decrease of 48 ve 56% for T47D; 12 and 23% for MDA-MB-453 were noted in MMP tests and Annexin V/ PI staining displayed 16 and 16% apoptotsis for T47D; and 15 and 15% for MDA-MB-453.Conclusion: As a result of this research, the compound SGK669 was found to induce apoptosis and inhibited cell proliferation in cell lines T47D and MDA-MB-453 in a dose-dependent manner, suggesting a theurapeutic potential.
Keywords: apoptosis; apoptoz Naproxen; Biophysics; Biyofizik; breast cancer; breast epithelial cell line; cytotoxicity; meme epiteli hücre hattı; meme kanseri; Naproksen; sitotoksite