The Effect of Glurenorm (Gliquidone) on aorta in STZ induced diabetic rats - (:unkn) unknown (My University, 2011)
Vasküler hastalıklar diyabetin yaygın komplikasyonlarından biridir. Diabette artan serbest radikal oluşumu ateroskleroz ve kardiyovasküler hastalıkların insidansını arttırır. Diyabetin tipinden bağımsız olarak tedavinin amacı, kan şekerini normal düzeyde tutarak komplikasyonları önlemektir. Glurenorm (gliquidone) sülfonilüre grubu antidiyabetiklerin bir üyesidir. Sülfonil üre oral antidiyabetikleri pankreasın beta hücrelerinden insulin çıkışını uyararak etki ederler Bu nedenle, çalışmanın amacı streptozotosin (STZ) ile diyabet oluşturulan sıçanların aortları üzerine glurenormun (gliquidone, 10 mg/kg) etkisini nonenzimatik glikasyon, lipid peroksidasyon ve indirgenmiş glutatyon açısından incelemektir. Diyabet ve kontrol gruplarındaki sıçanların hepsine deneyin sonu olan 42. güne kadar hergün ilaç verildi. 42. günde her sıçanın kan örnekleri ve aortları alındı. Kan glukozu o-toluidine metodu ile ölçüldü. Glurenorm diyabetik sıçanların kan şekerini düşürdü ve vücut ağırlıklarını arttırdı. Bununla birlikte, glurenorm diyabetik sıçanların aort proteinlerinin nonenzimatik glikasyonunu azaltmadı fakat lipid peroksidasyon seviyelerini azalttı. Glurenorm verilen diyabetik sıçanlarda lipid peroksidasyonu azalmasına rağmen glutatyon miktarı artmadı. Bu da oksidatif hasarın devam ettiğini göstermektedir. Glurenorm ayrıca aort proteinlerinin elektroforetik modelini de değiştirmedi. Bu sonuçlar glurenormun diyabetik sıçanların kan şekerini düşürmede etkili olduğu ancak aort dokusundaki nonenzimatik glikasyonu ve oksidatif hasarı azaltmadığını göstermektedir.

Vascular diseases are one of the common complications of diabetes mellitus. In diabetes, increased free radical formation raises the incidence of atherosclerosis and cardiovascular diseases. Regardless of the type of diabetes, the objective of the therapy is to achieve normoglycemia and to prevent or delay the complications. Glurenorm (gliquidone) is one of the members of sulphonylurea group oral antidiabetics. Sulphonylurea oral antidiabetics act via stimulating insulin release from β cells of the pancreas. Therefore, the aim of the study was to investigate the ef ect of glurenorm (gliquidone, 10 mg/kg) on the aorta of streptozotocin-induced diabetic rats in terms of nonenzymatic glycation, lipid peroxidation and reduced glutathione. Both diabetic and control group rats have taken the drug daily, until the end of the experiment, at day 42. Blood samples and aorta was taken from each rat at day 42. Blood glucose was measured by o-toluidine method. Glurenorm decreased the blood glucose and increased the body weights of diabetic rats. However, glurenorm did not decrease non-enzymatic glycation of aorta proteins in diabetic rats, but it decreased lipid peroxidation of aorta. Although the aorta lipid peroxidation level was decreased in glurenorm given diabetic rats, glutathione level did not increase. This may show that oxidative damage continues during the glurenorm treatment. Glurenorm also did not change the electrophoretic pattern of aorta proteins. The results indicate the usage of glurenorm is ef ective on decreasing of blood glucose but not on decreasing nonenzymatic glycation or oxidative damage in aorta samples of diabetic rats.
STZ ile Diyabet oluşturulan sıçanlarda glurenormun (gliquidone) aort üzerine etkisi
Keywords: Veterinerlik