RÖDOVANS SÖZLEŞMESİ İLE İŞLETİLEN BİR MADEN İŞLETMESİNDEN DOĞAN ZARARLARDAN SORUMLULUK - (:unkn) unknown (My University, 2017)
Rödovans sözleşmesi madencilik sektöründe sıklıkla karşılaşılan birişletim yöntemidir. Bundan dolayı bu sistem farklı farklı makalelerle çeşitliyönleriyle incelenmelidir. Bu çalışmada ise rödovans sözleşmesiyle işletilenbir maden sahasından doğabilecek zararlardan sorumluluk çeşitli prensiplerebağlanacaktır. Bu prensiplerin rödovans sözleşmesi üzerinden anlatılmasınınsebebi oluşabilecek en karmaşık durumları incelemiş olmaktır. Buyapıldıktan sonra ortaya konulan sistemi doğrudan işletme ruhsat sahibitarafından işletilen maden sahalarına uygulamak sorun teşkil etmeyecektir.Bu bağlamda genel prensip olarak 6098 sayılı Türk Borçlar Kanunu’nda 71.madde de düzenlenen tehlike sorumluluğu tespit edilmiştir. Bunun istisnalarıolarak ise; maden irtifakı kapsamında sahaya verilen zararlar, iş sağlığı vegüvenliği kapsamında verilen zararlar ve Çevre Kanunu kapsamında verilenzararlar belirlenmiştir.

Overriding royalty contract is frequently applied in mining sector. Therefore, this system must be examined with various aspects. Damages arising out of a mine site operated via overrinding royalty agreements are going to be discussed in this paper. In this way, the most complicated problems of application will be solved. After that, it should be easier to apply those principles to the basic mine sites. Principle of danger responsibility will be the main rule of mine damages. This rule is regulated in the art. 71 of Turkish Obligation Code numbered 6098. However, there are some exceptions to this rule. They are damages given to mine land in the scope of mine access right, damages of Labour Law and damages of Environment Law.
RESPONSIBILITY PRINCIPLES OF DAMAGES ARISING OUT OF A MINING SITE OPERATED VIA AN OVERRIDING ROYALTY AGREEMENT
Keywords: Hukuk