Mamul yaşam dönemince maliyetleme ve otomotiv sektörü uygulaması - Şimşek, Özlem (My University, 2012)
Maliyet, Mamul Yaşam Dönemince Maliyetleme, Otomotiv Sektörü ÖZET Mamul Yaşam Dönemince Maliyetleme yaklaşımı, bir mamulün tüm yaşamı boyunca ortaya çıkması muhtemel maliyetlerin yönetimini amaçlayarak, işletme yönetimi için önemli bir karar destek aracı olarak kullanılan bir yöntemdir. Mamul ömrünün sınırlı kabul edildiği yöntemde, üretim öncesinden başlayan süreçten piyasadan çekilmeye kadar süren yaşam göz önüne alınmaktadır. Yöneticilerin alacağı optimal üretim ve pazarlama kararları ile şirkete en düşük toplam yaşam dönemi maliyetini ve maksimum kar düzeyini oluşturma imkanı sağlayan yöntem, yönetsel bir kontrol aracı olarak kullanılmaktadır. Ayrıca yöntemin, işletmelere ürün, maliyet ve kar performansını ortaya koyarak geçmiş verilerle ve mevcut rakiplerinin verileriyle karşılaştırma imkanı sunması; maliyetlerin direkt izlenebilirliği geliştirilmesi konusunda yöneticilere yardımcı olması; mamullerin yaşam dönemi performanslarının optimizasyonunda firmalara yardımcı olması gibi birçok yararı bulunmaktadır. Çalışmada, otomotiv sektöründe faaliyette bulunan bir işletme model seçilerek, Mamul Yaşam Dönemince Maliyetleme yönteminin uygulanabilirliği tespit edilmeye çalışılmıştır. Cost, Product Life Cycle Costing, Automotive Sector

Product life cycle costing is a method which intends to introduce the possible costs of the whole life of product and to give support to the bussiness management in decision making mechanism. In this approach, the life of a product is accepted limited. It is considered that the life of the product lasts from pre-production to leaving the market. With the optimal production and marketing decisions of management, this method provides the lowest life cycle cost and maximum profits. Therefore, product life cycle costing is used as a management control tool performances. Besides that, this approach provides firms some opportunities such as comparing products, cost and profit performances with former datas and actual competitors' datas; helping management to develope direct control of costs; helping firms in optimazation of products life cycle Applicability of product life cycle costing method is tried to be introduced by choosing a firm operating in automotive sector.
Keywords: Maliyetleme