Toplam kalite yönetimi ve kalite ödülleri - ulusal kalite ödüllü bir işletmenin mali yapısının incelenmesine ilişkin bir uygulama - Kuruşcu, Mehmet (My University, 2003)
Yönetim anlayışında sürekli bir gelişim yaşanmış ve bugün karar sürecini daha etkin ve katılımcı bir hale getiren TKY anlayışı en uygun yönetim anlayışı olarak ortaya çıkmıştır. TKY işletmelerde üretim süreci, tedarik, yönetim, tanıtım, çalışanlar, müşteriler, toplumsal etkiler gibi ekonomik unsurların tümü üzerinde önemle duran ve bütünsel anlayışa sahip çağdaş bir yönetim anlayışıdır. Bu çağdaş yönetim anlayışını yaygınlaştırmak amacıyla kalite ödülleri verilmektedir. Kalite ödülleri, Toplam Kalite Yönetiminin işletmelerde etkin bir şekilde uygulanmasını teşvik etmek, uygulamada bir rehber rolünü yerine getirmek ve başarılı işletmeleri belirleyerek ödüllendirmek amaçlarını taşımaktadır. Çalışmada, klasik yönetim anlayışından TKY'ye geçiş sürecinin nasıl gerçekleştiği ve TKY'nin temel ilkeleri açıklanmaktadır. Üç büyük ödül olan; Japonya Deming Ödülü, Amerika Malcolm Baldrige Ödülü ve Avrupa Kalite Ödülü model, süreç, ve kriterleri birbiriyle karşılaştırarak detaylı bir şekilde incelenmiştir. Türkiye Ulusal Kalite Ödülü, esin kaynağı olan Avrupa Kalite Ödülü ile karşılaştırmalı olarak incelenmiş ve ödülün etkilerini ortaya koyan bir uygulama yapılmıştır. Kalite Ödülünün kazanan işletmelere etkilerini ortaya koymak üzere, Türkiye Ulusal Kalite Ödülünü kazanan bir işletmenin mali tablolar analizi yapılmış ve uygulama ile ödülün hedeflerine ulaşıp ulaşmadığı incelenmiştir. SUMMERY There was continious growing on management concepts, and today, TQM concepts becomes more efficient, so, TQM concepts profiles are perfect that the optimum management concepts. For customers, employees, public efects, and the other economic effects are much more important for TQM concepts. Quality Awards have been given inorder to improve these management concepts. Also it makes the applications more fficient of the firms. The aim is, guiding and differ the success firms. In busines area, if we look at the time period of passing from the classic management concept to Total Quality Management, we can see the basic fundementals of Total Quality Management. We compared the models, time periods, and the criterias, of the biggest quality awards in the world; Japan Deming Award, American Malcolm Baldrige Award and Europen Quality Award, to make an illustrate of how Turkish Quality Award is effective; we compared this award to Europen Quality Award that gave us the idea of how to make this award effective. To make an analyze for those companies won the quality awards, we searched the financial statement of a company that won the Turkish Quality Award and loaded for the company whether this company got this award with this concept or not.
Keywords: Toplam Kalite Ödülü; Toplam Kalite Yönetimi