Pituiter adenomda görme disfonksiyonunun erken tanınmasında kontrast duyarlılığın yeri - (:unkn) unknown (My University, 2006)
Amaç: Pituiter adenom olgularında erken görme disfonksiyonunun tespit edilmesinde kontrast duyarlılığın etkinliğinin değerlendirilmesi. Gereç ve Yöntem: Beyin Cerrahisi Anabilim Dalınca pituiter mikro (<10 mm) ve makroadenom (>10 mm) tanısı konulan 29 olgunun 56 gözü tam oftalmolojik muayene, kontrast duyarlılık, Görme alam, Görsel uyarılmış potansiyeller (VEP) yönünden tetkik edildi. Kontrast duyarlılık ölçümleri 1.5, 3, 6, 12 ve 18 cpd uzay sal frekanslarda "Functional Acuity Contrast Test" (F.A.C.T.™) kullanılarak değerlendirildi. Görme alanının değerlendirilmesinde 30-2 SITA standart eşik testi kullanıldı (Humphrey Field Analyzer 750i). VEP sonuçlarının değerlendirilmesinde P100 latans değeri esas alındı. Sonuçlar: Olguların 19'u (%65.5) erkek, 10'u (%34.4) kadındı. Olguların yaş ortalaması 44.2±14.58 (19-78) yıldı. 18 olgu (%82.06) makroadenom, 11 olgu (%37.93) mikroadenom grubundaydı. Makroadenomlarm en geniş yerinde boyutu ortalama 25.5±6.8 mm idi. Makroadenom grubunda yer alan iki olgunun katarakt sebebi ile az gören iki gözü çalışmadan çıkarıldı. Çalışmaya makroadenom grubundan 34, mikroadenom grubundan 22 olmak üzere toplam 56 göz dahil edildi.Tüm gözlerin görme keskinliği tam idi.VEP sonuçları incelendiğinde makroadenom grubunda 5 gözde (%14.7), mikroadenom grubunda 4 gözde (%18.1) bozukluk saptandı. Makroadenom grubunda 28 gözde (%82.5), mikroadenom grubunda 18 gözde (%81.8) görme alanı bozuktu. Makroadenom grubunda 17 gözde (%50), mikroadenom grubunda 9 gözde (%40.9) kontrast duyarlılık bozuktu. Görme alanı bozuk olan gözlerin kontrast duyarlılıkları incelendiğinde; makroadenom grubundaki gözlerin %57. Tinde (16/28), mikroadenom grubundaki gözlerin %50'sinde (9/18) bozuk olduğu görüldü. Normal görme alanı olan gözlerden sadece makroadenom grubundaki bir gözde kontrast duyarlılık bozuktu. Kontrast duyarlılığı bozuk olan gözlerden makroadenom grubundaki bir göz haricindekilerin tümünde görme alanı bozuktu. Tartışma: Pituiter adenom olgularında erken görme bozukluklarının tespit edilmesinde kontrast duyarlılık ölçümleri görme alanına kıyasla daha az etkin gözükmektedir.

The Efficacy of Contrast Sensitivity Testing for Detecting Early Visual Disfunction in Patients with Pituitary Adenoma Purpose: To evaluate the efficacy of contrast sensitivity testing for detecting early visual disfunction in patients with pituitary adenoma. Methods : 56 eyes of 29 patients who were diagnosed as pituitary micro (<10 mm) and macroadenoma (≥10 mm) at the Department of Neurosurgery underwent full ophthalmologic examination. contrast sensitivity. visual field and Visual evoked potential (VEP) testing. The measurements of contrast sensitivity testing were evaluated at 1.5. 3. 6. 12 ve 18 cpd spatial frequencies by using ´Functional Acuity Contrast Test´ (F.A.C.T.™). 30-2 SITA standart test (Humphrey Field Analyzer 750i) was used for visual field examination. P 100 latancy measurements were used for evaluation of VEP results. Results : Nineteen cases were (%65.5) male. 10 cases were (%34.4) female. The avarage age was 44.2±14.58 (19-78) years. 18 cases (%82.06) were in macroadenoma group. and 11 cases (%37.93) were in microadenoma group. The largest diameter of macroadenomas was 25.5±6.8 mm on avarage. Two eyes of 2 patients whose visual acuities were low because of cataract were excluded. 56 eyes (34 macroadenoma group. 22 microadenoma group) were included in the study. The visual acuity of all eyes was 1.0. The results of VEP testing were abnormal in 5 eyes (%14.7) in macroadenoma group and 4 eyes (%18.1) in microadenoma group. The visual field test results were abnormal in 28 eyes (%82.5) in macroadenoma group and in 18 eyes (%81.8) in microadenoma group. In the 17 eyes (%50) in macroadenoma group and 9 eyes (%40.9) in microadenoma group. the contrast sensitivity testing was abnormal. In the 16 eyes (%57.1) in macroadenoma group and 9 eyes (%50) in microadenoma group contrast sensitivity results were abnormal while visual fields were also abnormal. Only one eye in macroadenoma group had a normal visual field test while the contrast sensitivity was abnormal. Visual fields were abnormal in all eyes with abnormal contrast sensitivities. except for one eye in the macroadenoma group. Conclusion : Contrast sensitivity testing seems to be less effective than visual field analyzing for detecting early visual disfunction in patients with pituitary adenoma.
The efficacy of contrast sensitivity testing for detecting early visual disfunction in patient with pituitary adenoma
Keywords: Göz Hastalıkları