Hemşirelerin yönetici hemşirelerinin hizmetkar liderliğine ilişkin algıları ve örgütsel bağlılık düzeyleri - Alıcı, Fikriye (My University, 2018)
ÖZETHemşirelerin Yönetici Hemşirelerinin Hizmetkar Liderliğine İlişkin Algıları ve Örgütsel Bağlılık DüzeyleriAmaç:Araştırma hemşirelerin yönetici hemşirelerinin hizmetkar liderliğine ilişkin algıları ve örgütsel bağlılık düzeylerinin belirlenmesi amacıyla yapıldı.Gereç ve Yöntem:Tanımlayıcı nitelikteki çalışma İstanbul ilindeki 11 devlet hastanesinden 329 hemşire ile gerçekleştirildi. Verilerin toplanmasında Tanıtıcı Bilgi Formu, Hizmetkar Liderlik Ölçeği ve Örgütsel Bağlılık Ölçeği kullanıldı. Verilerin değerlendirilmesinde tanımlayıcı istatistikler, Student's t test, One-way ANOVA test, Mann Whitney-U test, Kruskall Wallis-H test, Spearman Korelasyon Analizi kullanıldı.Bulgular:Hemşirelerin yaş ortalaması 30,78±7,02 olup, %88,4' ü kadın, % 64, 7'si evli, %51,7'si lisans mezunu, %43,5'i 1-5 yıl mesleki deneyime sahiptir. Hemşirelerin Hizmetkar Liderlik Ölçeği toplam ve sevgi, güçlendirme, vizyon, fedakarlık, güven alt boyutları puan ortalaması sırasıyla 47,30±12,73, 10,91±2,97, 10,76±2,87, 9,83±2,99, 5,69±2,30, 10,12±3,26 olarak bulundu. Hemşirelerin Örgütsel Bağlılık Ölçeği toplam ve duygusal, devam ve normatif bağlılık puan ortalamaları sırasıyla 2,61±0,81, 2,71±1,01, 2,57±0,89, 2,55±0,83 olarak bulundu. Hemşirelerin Örgütsel Bağlılık Ölçeğinden aldıkları toplam puanlar ile Hizmetkar Liderlik Ölçeğinden aldıkları toplam puanlar arasında pozitif yönde, orta düzeyde, istatistiksel olarak anlamlı ilişki bulundu ( r=0,402; p=0,001; p<0,01).Sonuç:Araştırma sonucunda hemşirelerin yönetici hemşirelerini orta düzeyde hizmetkar lider olarak algıladığı ve örgütsel bağlılıklarınında orta düzeyde olduğu saptandı.Hemşire, Yönetici Hemşire, Hizmetkar Liderlik, Örgütsel Bağlılık.

ABSTRACTNurses’ Perceptions of Nurse Managers’ Servant Leadership and Their Organizational Commitment Levels Student: FikriyeALICIAdvisor: Prof. Dr. Ayşe Nefise BAHÇECİKDepartment: Nursing Aim: The study was performed to determine nurses’ perceptions of nurse managers’ servant leadership and their organizational commitment levels.Material and Methods: This descriptive study was performed with 329 nurses working in 11 public hospitals in Istanbul. IntroductoryInformation Form, Servant Leadership Scale and Organizational Commitment Scale were used to collect the data. Descriptive statistics, Student’s t test, one-way ANOVA test, Mann Whitney-U test, Kruskal Wallis-H test, Spearman Correlation Analysis were used to evaluate the data.Results: Nurses had a mean age of30.78±7.02 years, 88.4% were women, 64.7% were married, 51.7%had bachelor’s degree and43.5% had 1-5 years of professional experience. Nurses’ total score from the Servant Leadership Scale and mean scores from the love, empowerment, vision, altruism and trust subscales were 47.30±12.73, 10.91±2.97, 10.76±2.87, 9.83±2.99, 5.69±2.30, 10.12±3.26 respectively. Nurses’ total score from the Organizational Commitment Scale and mean scores from the affective, continuance and normativesubscales were 2.61±0.81, 2.71±1.01, 2.57±0.89, 2.55±0.83 respectively. A positive, moderate, statistically significant relationship was found between nurses’ total scores fromthe Organizational Commitment Scale and their total scores from the Servant Leadership Scale(r=0.402; p=0.001; p<0.01).Conclusion: The study showed that nurses perceived nurse managers as moderately servant leaders and that they had moderate organizational commitment.Key Words: Nurse, Nurse Manager, Servant Leadership, Organizational Commitment.
Keywords: Hemşire; Hemşirelik çalışanları; Hemşirelik değerlendirmesi; Hizmetkar Liderlik; Leadership; Liderlik; Nurse; Nurse Administrators; Nurse Manager; Nurse practitioners; Nursing assessment; Organizational commitment; Örgütsel bağlılık; Servant Leadership; Yönetici Hemşire; Yönetici Hemşireler