Türkçe dersinde resimli çocuk kitaplarının kullanıldığı etkileşimli okuma yöntemiyle ilkokul üçüncü sınıf öğrencilerinin derse yönelik tutum, okumaya yönelik tutum ve duygusal okuryazarlık düzeylerinin geliştirilmesi - Can, Şeyda (My University, 2025)
Türkçe dersinde resimli çocuk kitaplarının kullanıldığı etkileşimli okuma yöntemiyle ilkokul üçüncü sınıf öğrencilerinin derse yönelik tutum, okumaya yönelik tutum ve duygusal okuryazarlık düzeylerinin geliştirilmesi Bu araştırma ilkokul üçüncü sınıf Türkçe dersinde resimli çocuk kitaplarının kullanıldığı etkileşimli okuma yönteminin; öğrencilerin Türkçe dersine yönelik tutum, okumaya yönelik tutum ve duygusal okuryazarlık düzeylerine etkisini belirlemek üzere gerçekleştirilmiştir. Yapılan araştırma ile aşağıdaki sorulara yanıt aranmıştır: 1.İlkokul üçüncü sınıf Türkçe dersinde resimli çocuk kitaplarının kullanıldığı etkileşimli okuma yönteminin öğrencilerin derse yönelik tutum, okumaya yönelik tutum ve duygusal okuryazarlık düzeylerine anlamlı düzeyde etkisi var mıdır? 2.İlkokul üçüncü sınıf Türkçe dersinde resimli çocuk kitaplarının kullanıldığı etkileşimli okuma yöntemine yönelik öğrenci görüşleri nelerdir? Araştırma nitel ve nicel boyutları içeren karma araştırma olarak tasarlanmıştır. Uygulama İstanbul ilinin Ümraniye ilçesindeki bir devlet okulunda gerçekleştirilmiştir. Araştırmanın çalışma grubunda 33 öğrenci yer almıştır. Araştırmada veri toplama aracı olarak; Türkçeye Yönelik Tutum Ölçeği, Okumaya Yönelik Tutum Ölçeği, İlkokulda Duygusal Okuryazarlık Ölçeği, çalışma yaprakları, öz değerlendirme formu ve odak grup görüşme formu kullanılmıştır. Araştırmanın nitel verilerinin analizinde içerik analizinden yararlanılmıştır. Nicel verilerin analizinde ise SPSS 29.0 istatistik testi veya Wilcoxon İşaretli Sıralar testi kullanılmıştır. Araştırmadan elde edilen nicel bulgulara göre Türkçe dersinde resimli çocuk kitaplarıyla etkileşimli okuma uygulaması sonrasında ilkokul üçüncü sınıf düzeyindeki öğrencilerin Türkçe dersine yönelik tutumlarında anlamlı bir farklılaşma olmadığı ancak okumaya karşı tutumları ile duygusal okuryazarlık düzeylerinde anlamlı bir farklılaşma sağlandığı tespit edilmiştir. Nitel bulgulara bakıldığında ise öğrencilerin derse ve okumaya yönelik tutumlarında, duygusal okuryazarlık düzeylerinde olumlu gelişmeler görüldüğü belirlenmiştir. Bununla birlikte öğrenciler etkileşimli okumaya karşı olumlu bir bakış açısı geliştirerek bu yöntemi çok sevdiklerini ve eğlendiklerini ifade etmişlerdir.

Improving primary school third grade students' attitudes towards the lesson, attitudes towards reading and emotional literacy levels with interactive reading method using illustrated children's books in Turkısh course This study was conducted to investigate the effects of the interactive reading method, which involves the use of illustrated children's books in third-grade Turkish language classes, on students' attitudes toward the Turkish course, attitudes toward reading, and levels of emotional literacy. The research aimed to answer the following questions: 1. Does the interactive reading method, which involves the use of illustrated children's books in third-grade Turkish language classes, have a significant effect on students' attitudes toward the course, attitudes toward reading, and levels of emotional literacy? 2. What are the students' opinions regarding the interactive reading method implemented with illustrated children's books in third-grade Turkish language classes? The study was designed as a mixed-method research, incorporating both qualitative and quantitative components. The implementation was carried out at a public school located in the Ümraniye district of Istanbul. The study group consisted of 33 students. Data were collected using the Attitude Toward Turkish Scale, the Attitude Toward Reading Scale, the Emotional Literacy Scale for Primary School Students, worksheets, a self-assessment form, and a focus group interview form. Content analysis was used for the analysis of the qualitative data. For the analysis of the quantitative data, either the Paired Samples t-Test or the Wilcoxon Signed-Ranks Test was conducted using the SPSS 29.0 statistical programme. According to the quantitative findings of the study, the interactive reading practice using illustrated children's books in Turkish language classes did not result in a significant change in third-grade students' attitudes toward the Turkish course. However, it did lead to significant improvements in their attitudes toward reading and their levels of emotional literacy. The qualitative findings revealed that students showed positive developments in their attitudes toward the course and reading, as well as in their emotional literacy levels. Additionally, students expressed a positive perspective toward the interactive reading method, stating that they greatly enjoyed it and found it entertaining.
Improving primary school third grade students' attitudes towards the lesson, attitudes towards reading and emotional literacy levels with interactive reading method using illustrated children's books in Turkısh course
Keywords: attitude; duygusal okuryazarlık Turkish language course; Education, Elementary; Eğitim, İlk; emotional literacy; etkileşimli okuma; interactive reading; Okuma; Okuma, İlk; Öğrenim ve öğretim; Öğrenim ve öğretim (İlk); picture books; Reading; Reading, Elementary; resimli kitaplar; Study and teaching; Study and teaching (Elementary); Turkish language; tutum; Türk dili; Türkçe dersi