Plastik enjeksiyon kalıplarının bilgisayarla tasarımı ile pratikteki farklılıklarının karşılaştırılması ve çözüm önerileri - Kamber, Ömer Şaban (My University, 2003)
PLASTİK ENJEKSİYON KALIPLARININ BİLGİSAYARLA TASARIMI İLE PRATİKTEKİ FARKLILIKLARININ KARŞILAŞTIRILMASI VE ÇÖZÜM ÖNERİLERİ Günümüzde bir çok sektörde; bunların başında ev aletleri sektörü, ısıtıcı sektörü, otomotiv sektörü, silah ve uçak sanayi sektöründe plastikler kullanılmaya başlanmıştır. Şimdiye kadar metal olarak kullanılan birçok parça; üretim kolaylığı, hız ve maliyet yönünden artık plastik malzemelerden üretilmekte yada üretilmeye çalışılmaktadır. Plastik malzeme çok kullanılan bir malzeme olup, hızla kullanımı artmaktadır. Plastik ürünlerin en yaygın imalat yöntemi enjeksiyonla kalıplamadır. Plastik ürün üretiminde en önemli komponent kalıptır, kalıplanan ürünün bütün özelliklerini etkilemektedir. Enjeksiyon kalıplarının pratikteki üretimi esnasında, birçok kayıplar mevcuttur. Bu kayıplar kalıp imalatına, enjeksiyon işlemine dolayısı ile nihai ürüne yansımaktadır. Bu kayıpları en aza indirmek için son yıllarda hızla gelişmekte olan bilgisayar destekli tasarım, analiz ve imalat yöntemleri kullanılmalıdır. Tezin birinci bölümünde; Bilgisayar destekli tasarım, analiz ve imalatın sağladığı avantajlardan genel olarak bahsedilmiş ve tezin amacı anlatılmıştır. Tezin ikinci bölümünde; Plastik malzemelerin özellikleri, kalıp dizayn prosesleri, kalıp yollukları ve bunların çeşitleri, yollukların etkin kullanılabilmesi için hesapları, kalıp soğutma sistemleri, bu sistemlerin çeşitleri ve elemanları, itici sistemi ve çeşitleri anlatılmıştır. Tezin üçüncü bölümünde; Bir ürünün pratik olarak üretimi yapılmış, aynı ürünün bilgisayarda tasarımı ve analizi yapılmıştır. Buradaki farklar belirtilmiş ve çözüm önerileri sunulmuştur. Yapılan çalışmada; Plastik enjeksiyon kalıplarının elemanları tanıtılmış, plastik enjeksiyon kalıplarının tasarım ve imalatını yapabilmek için gerekli hesaplar ve teknik bilgilere yer verilmiştir. Bilgisayar destekli tasarımın nasıl yapıldığı, bir örnek tasarım yapılarak anlatılmaya çalışılmıştır. Mayıs 2003 Ömer Şaban KAMBER

COMPARISION OF THE DIFFERENCES BETWEEN COMPUTER AIDED DESIGN OF PLASTIC INJECTION MOULDS WITH PRATICE ONE AND SUGGESTIONS Today, plastic is used widely in different sectors such as mainly in home appliances, heating, automotive, aircraft and arm industries. Many parts which has been made from metal no longer starts or tried to be manufactured from plastics because of its easy and fast production and cast effectiveness facilities. Plastic raw materials are used widely and this usage is growing up rapidly. The common manufacturing way of plastic products is injection moulding. The most significant component in plastic product's manufacturing is mould and it effects all the features of the moulded product. There are lots 0f losses in practice during the manufacture of moulds. All of this losses reflects to the mould manufacture, injection process and end product directly. Nowadays in order to minimize this bad effects some methods are used like computer aided design, analysis and production methods. In the first section; the aim of the thesis has been explained and mentioned about the production's advantages of computer aided design and analysis method. In the second section; the features of the plastic materials, mould's design process, mould's runners and its calculations for effective usage, mould's cooling systems and its various components and pusher sistems have been explained. In the section three; A practically manufactured product compared with computer aided designed product and the differences have been explained and proposal of solutions . In this study; the components of plastic ınjection's moulds have been introduced and explained of the reguived calculation techniques of mould design. An application of computer aided design is explained with a sample design work.
Keywords: Enjeksiyon Dökümü, Plastik; Kimya mühendisliği ve ilgili konular; Plastik Endüstrisi; Plastik_Kalıptan Çıkarma; Plastikler