Tip 2 Diabetes Mellitus’lu hastalarda periodontal tedavi ve antioksidan kullanımının metabolik kontrol üzerine etkisi - Özcengiz, Melike (My University, 2006)
1. ÖZET Çalışmamızda Tip 2 Diabetes mellitus (DM)’lu ve kronik periodontitis (KP)’li hastalarda diş yüzeyi temizliği ve kök yüzeyi düzleştirilmesi (SRP) ve ilave antioksidan (1 g C vitamini ve 400 I.U E vitamini) (AO) kullanımının klinik parametreler, metabolik kontrol (HbA1c), dişeti dokusu glutatyon (GSH) ve lipid peroksidasyon (LPO) seviyeleri üzerindeki etkileri incelendi. Her yarım çenede sondalanabilir cep derinliği (SCD) ³ 5 mm ve dişeti oluğu kanama indeksi (DOKİ) ³ 3 olan 3 adet tek köklü dişi bulunan 20 DM + KP’li hasta 2 gruba ayrıldı. 1. gruba SRP, 2. gruba SRP + AO uygulandı. 0. ve 56. günlerde plak indeksi, DOKİ, SCD, rölatif ataşman seviyesi (RAS), HbA1c seviyeleri ölçüldü. Dişeti örnekleri 0. günde SCD ³ 5 mm ve DOKİ ³ 3 olan tek köklü dişlerden, 56. günde başlangıç özellikleri benzer bölgelerden, kuron boylarının uzatılması sırasında sistemik ve periodontal açıdan sağlıklı 10 bireyden (3. grup) elde edildi. GSH ve LPO seviyeleri biyokimyasal yöntemlerle araştırıldı. Tedavi sonrasında 2 grupta SRP grubunda tek köklü dişlerde RAS dışındaki klinik indekslerde, HbA1c seviyesinde ve GSH seviyelerinde anlamlı değişimler gözlenirken (p < 0.01), LPO seviyesindeki değişim SRP + AO grubunda anlamlılık gösterdi (p < 0.05). Tüm parametrelerde gruplar arasında farklılık gözlenmedi (p > 0.05). GSH değerlerinin sağlıklı gruptan daha yüksek, LPO değerlerinin SRP + AO grubunda aynı olduğu görüldü. Bulgularımız Tip 2 DM + KP’li hastalarda antioksidan kullanımının SRP’ye üstünlüğünün olmadığını gösterdi. SRP ile 2 grupta da metabolik kontrolde anlamlı azalma edilmesi, AO kullanımının detaylı çalışmalarla araştırılması gerektiğini göstermektedir. 2.

Effects of periodontal treatment and antioxidant usage in patients with type 2 Diabetes mellitus and chronic periodontitis This study investigated effects of scaling and root planing (SRP) with and without adjunctive use of antioxidants (1 g Vitamin C, 400 I.U. Vitamin E) (AO) on clinical parameters, metabolic control (HbA1c), gingival glutathione (GSH), lipid peroxidation (LPO) levels in patients with chronic periodontitis (CP) and type 2 diabetes mellitus (DM). Twenty DM + CP patients having probing pocket depth (PPD) ³ 5 mm, sulcus bleeding index (SBI) ³ 3 in 3 single rooted teeth were divided into 2 groups: SRP group and SRP + AO group. Plaque index, SBI, PPD, relative atachment level (RAL), HbA1c were measured at 0 and 56 days. Gingival tissues were collected from the mentioned periodontal sites of patients and from healthy sites of 10 healthy individuals during crown lengthening operation (H group). GSH and LPO levels were determined by biochemical methods. After treatment, there were significant improvements in clinical parameters, HbA1c, GSH values in both groups except RAL level in single rooted teeth in the SRP group (p < 0.01), significant reduction in LPO levels in the SRP + AO group (p < 0.05). There were no significant differences between the groups (p > 0.05). GSH levels were higher in both groups, LPO levels were same in SRP + AO group from the H group. Our findings showed that adjunctive use of AO in type 2 DM + CP patients didn’t have superiority to SRP. Since significant reductions were determined in metabolic control of both groups, use of AO needs to be further investigated
Keywords: Ağız ve Diş Hastalıkları_Tedavi; Periodontoloji