Ritm duygusunun performansa etkisi - Aktı, Ozan Toros (My University, 2005)
Ritmik hareketler, insanların yaptığı spor çalışmalarında farkında olmadan sürekli tekrarladığı bir olgudur. Örneğin; bir engel koşucusunun her on engeli aynı şekilde ve adım aralığında geçmesi sporda gösterilen ritm örneklerinden biridir. Atletizmin, engelli koşular, atlama branşları ve sprint koşuları gibi branşlarında, istenen performansa ulaşabilmek için uygulanan tekniğin belli bir ritm içinde tekrarlanması gerekir. Bu nedenle uygulanan antrenman programlarına ritmin geliştirilmesine yönelik çalışmaların da katılması performansın arttırılmasında yararlı olabilir. Bu çalışma, elit düzeyde sprinterler, atlayıcılar ve engel koşucularında, geliştirilen ritm duygusunun, performansın daha üst seviyeye ulaştırılmasına, koordinasyonun arttırılmasına ve teknik becerinin yükseltilmesine etkilerini incelemek amacıyla yapılmıştır. Aynı zamanda, atletizmin koşu ile ilgili tüm branşlarında, sporcularda ritm duygusunun geliştirilmesinin teknik beceri ve sürate getirdiği olumlu katkılardan yola çıkarak, bir antrenman modeli oluşturulması amaçlanmıştır. Bu çalışma, Şubat 2003 ile Mayıs 2003 ayları arasında yapılmıştır.Çalışmada atletizm milli takım sporcusu olan 20 ( 9’u engelli koşucu) sprinter ve 15 atlama branşı atletleri ile yapılmıştır. 15 bayan ve 20 erkek sporcu çalışmada yer almıştır. Yaş aralıkları 20- 35’tir. Metronom eşliğinde yapılan ölçümlerde uygulanan testler şunlardır: I.Metronom Testi: II. Engel Arası Zaman Ölçümleri: III Adım Uzunluğu IV Adım Frekansı Testleri Bu testler, çalışmanın başlangıcında ve sonunda her sporcu için ayrı ayrı yapılmıştır. Testlerin sonuçları, çalışma başında ve sonunda yapılan performans ölçümleri ile birlikte değerlendirilerek ritm eğitimi sonrasındaki değerler ile kıyaslanmıştır. Ölçümler SPSS erlendirilmiştir. Araştırmanın sonunda yapılan değerlendirmede yapılan ritm eğitiminin sporcuların performansına olumlu etkileri gözlenmiştir. Bu nedenle ritm eğitiminin atletizmin sprint, atlama ve engelli koşu branşlarında eğitim ve antrenman programının içinde yer alması önerilebilir. THE EFFECT OF RYTHİM EMOTİON ON PERFORMANCE Rhytmic movements are repeated unconciously by people in sport trainings.For example, a hurdler jumps each hurdle in same style and with same step intervals. It is necessary to repeat of the technique to achieve a desired performance in hurdles, jump and sprint branches of athletism.For this reason, it could be advantageous to add rhythm exercises to normal trainings. The aim of this study is to investigate the effects of the improved rhythm sense on performance, coordination and technique skills in qualified sportsmen. And also, it is intended to develop a training model in athletism with the benefits of technique skills and speed. This study was done between February 2003 and May 2003 in İstanbul. The subjects were the group of the national team : 20 runner (9 hurdle) and 15 jumper , 15 female and 20 male. These are the tests which is done with metronom: 1.Metronome tests 2.Hurdle interval tests 3.Step lenght 4.Step frequency tests These tests were done to all subjects at the beginning and the end of the study.The results are evaluated with the performance testesand comparised with the values before rhythm education.SPSS programme was used for statistical analyses. It is suggested to include rhythm education for improving the performance .
Keywords: Performans_Beden Eğitimi ve Spor