Türk popülasyonunda konjenital işitme kayıplarında konneksin 26 ve diğer önemli gen mutasyonlarının incelenmesi - Işın, Salih (My University, 2004)
TÜRK POPÜLASYONUNDA KONJENİTAL İŞİTME KAYIPLARINDA KONNEKSİN 26 VE DİĞER ÖNEMLİ GEN MUTASYONLARININ İNCELENMESİ Adı ve Soyadı: Salih Işın Danışman adı : İlter A. Güney Program : Tıbbi Biyoloji ve Genetik Tıbbi Biyoloji ABD

Otozomal Resesif Non-Sendromik İşitme Kaybının gelişiminde en önemli rolü konneksin 26 geninin oynadığı yapılan çeşitli çalışmalar ile gösterilmiştir (Autosomal Recessive Non-Syndromic Hearing Loss; ARNSHL). Konneksin 26 geni otozomal resesif non-sendromik işitme kaybı oluşumuna yol açan 90'dan fazla mutasyona sahiptir. Sadece 35delG mutasyonu konneksin 26 genine ait tüm mutasyonların %70'ini oluşturmaktadır. Çalışmamıza 11'i akraba evliliği yapmış ve en az bir tane işitme kaybı olan çocuğa sahip, herhangi bir işitme kaybı bulunmayan anne ve babadan oluşan toplam 14 aile seçildi. Çalışmamıza katılan toplam 28 işitme kayıplı hastanın tümünde konneksin 26 geninin kodlama yapan bölgesi (2. ekzon) DNA dizi analizi yöntemiyle incelendi. Yirmisekiz işitme kaybı olan çocuktan 4'ünde homozigot 35delG mutasyonu, 1'inde de heterozigot 35delG mutasyonu saptanırken, iki hastada homozigot delE120 mutasyonu, 1 hastada heterozigot M163V mutasyonu saptandı. Üç hastanın ise V153I polimorfizmi açısından heterozigot olduğu saptandı. Ayrıca, mutasyon saptanan hastaların ailelerindeki sağlıklı bireyler dizi analizi yöntemiyle konneksin 26 geni açısından araştırıldığında, 5'inin heterozigot 35delG mutasyonu, 2'sinin heterozigot delE120, 1'inin heterozigot M163V mutasyonu taşıdığı ve 3 bireyin de heterozigot V153I polimorfizmi taşıdığı saptandı. Homozigot konneksin 26 mutasyonu taşımayan ailelerden 1'er işitme kayıplı birey seçilerek, konneksin 26 geninin 5'UTR bölgesi dizilendi ayrıca konneksin 30 genindeki büyük delesyonun varlığı araştırıldı ancak herhangi bir mutasyon saptanamadı. Konneksin 26 geni otozomal resesif non-sendromik işitme kaybında sıklıkla mutasyona uğrayan bir gendir, dolayısıyla bu genle ilgili yapılacak moleküler tetkiklerin hastalara daha iyi bir genetik danışmanlık hizmetinin verilmesini sağlayacağı düşünülmektedir. SUMMARY ANALYSIS OF CONGENITAL HEARING LOSS RELATED CONNEXIN 26 AND OTHER IMPORTANT GENE MUTATIONS IN TURKISH POPULATION It has been shown that the Connexin 26 gene plays the major role in the formation of Autosomal Recessive Non-Syndromic Hearing Loss (ARNSHL). The connexin 26 gene has more than 90 mutations causing ARNSHL. 35delG mutation is responsible for the 70% of all mutations in the connexin 26 gene. In our study 14 families were participated ,11 of them having consanguineous marriage and each family has at least more than one deaf child and non of the parents had hearing impairment and the control group consisted of 20 healthy people. DNA seqencing was preformed for the coding region of the connexin 26 gene to all of the 28 deaf patients. Within these 28 deaf children, 4 were homozygous and 1 was heterozygous for 35delG mutation, 2 were homozygous for delE120 mutation, 1 was heterozygous for M163V mutation and 3 were heterozgous for V153I polymorphism. In addition, the normal hearing family members of the patients whom identified as having mutations were sequenced and as a result 5 were heterozygous for 35delG mutation, 2 were heterozygous for delE120, 1 was heterozygous for M163V and 3 were heterozgous for V153I polymorphism. From those which had no connexin 26 mutation 1 deaf patient from such families were selected and sequenced the 5'UTR region of the connexin 26 gene and also analysed for the large deletion in the Connexin 30 gene but we were not able to find any mutation. The connexin 26 is the most frequently mutated gene in ARNSHL, molecular diagnosis of this gene will give the patient the opportunity to receive a better counselling.
Keywords: Genetik; İnsan fizyolojisi; İşitme; Kulak ve işitme; Sinirsel işlevler Duyusal işlevler; Teknoloji (Uygulamalı bilimler); Tıp bilimleri