Financial factors affecting credit processes of companies in the construction sector - Daldal, Tahir (My University, 2021)
İnşaat sektörü istihdama ve milli gelire etkisi, diğer sektörlerle yoğun etkileşimde olan lokomotif bir sektör olması hasebiyle dikkatle analiz edilmesi gereken sektörlerdendir. Kredi hacimleri ve sorunlu kredi oranları itibariyle de inşaat sektörü öne çıkan sektörlerin başında gelmektedir. Bu nedenlerle incelememizin konusu inşaat sektöründe finansal başarısızlık tahmini olarak belirlenmiştir. Araştırmamızda finansal rasyolar analiz edilerek finansal başarısızlıkta hangi rasyoların ne düzeyde önemli olduğu anlaşılmaya çalışılmıştır. Türkiye’de faaliyet gösteren bir bankadan temin edilen veriler NACE kodlarına göre sınıflanmış ve TCMB’nin sektör ortalamaları da temin edilerek incelemeye konu edilmiştir. Lojistik regresyon yöntemiyle 4 farklı model oluşturulmuştur. Araştırmamız neticesinde bilançosunda fazla düzeyde banka borcu bulunan ve yükümlülükleri yüksek seviyelerde olan firmaların başarısız olma ihtimalinin çok yüksek olduğu sonucuna varılmıştır. Ayrıca nakit oranın ve uzun vadeli yükümlülüklere oranla maddi duran varlıkların yüksek olmasının finansal başarısızlık ihtimalini azaltan unsurlar olduğu sonucuna varılmıştır. Ek olarak, ticari alacakların net satışlarına oranla yüksek olmasının finansal başarısızlık ihtimalini artırdığı anlaşılmıştır. İnşaat sektöründe karlılık ile alakalı rasyoların finansal başarısızlık açısından yüksek önem arz etmediği ancak FAVÖK’ün yüksek olmasının firmalar için olumlu bir unsur olduğu sonuçlarına varılmıştır. Finansal başarısızlık konusunu incelemek isteyen araştırmacıların sektör bazlı analiz yapmaları ve hatta alt NACE kodlarına odaklanmaları önerilmektedir.

The construction sector is one of the sectors that need to be carefully analyzed due to its impact on employment and GDP and being a locomotive sector that is in intense interaction with other sectors. It is one of the prominent sectors in terms of credit volumes and NPL ratios. For these reasons, we determined our research subject as the prediction of financial failure in the construction industry. We analyzed financial ratios and tried to understand which ratios were important for financial failure. The data obtained from a bank operating in Turkey are classified according to NACE codes and the sector averages of the CBRT are also obtained and subject to analysis. Four different models were created with the logistic regression method. As a result of our research, we concluded that the probability of failure is very high for companies that have high levels of bank debt in their balance sheets and high levels of liabilities. In addition, we concluded that higher tangible assets compared to long-term liabilities and higher cash ratios are factors reducing financial failure probability. We understood that being high of account receivables over net sales ratio increases the probability of financial failure. We observed that the ratios related to profitability in the construction industry are not of high importance for financial failure, but that high EBIT is a positive factor for companies. We recommend that researchers who want to examine the issue of financial failure should make sector-based analyses and even focus on sub-NACE codes.
Keywords: administrative proceedings; aşama; balance sheet; bank; banka; başarılı; başarısız; bilanço; construction; contracting; Credit; credit risk; default; endüstri; Finance; financial analysis; financial data; financial distress; financial failure; financial ratios; finansal başarısızlık; finansal rasyolar; follow-up; IFRS; idari takip; industry; inşaat; izleme; Kredi; kredi riski; legal proceedings; mali analiz; mali sıkıntı; mali veri; Maliye; monitoring; non-performing loans; problematic loans; rasyo analizi; ratio analysis; sector; sektör; sorunlu krediler; stage; successful; taahhüt; takip; temerrüt; UFRS; unsuccessful; yasal takip; yasal takipteki krediler