Türk ve Alman sigorta sektörlerinin alternatif risk transfer yöntemlerinin uygulanabilirliği açısından karşılaştırılması - Eygi, Songül (My University, 2006)
TÜRK VE ALMAN SİGORTA SEKTÖRLERİNİN ALTERNATİF RİSK TRANSFER YÖNTEMLERİNİN UYGULANABİLİRLİĞİ AÇISINDAN KARŞILAŞTIRILMASI Meydana gelmesi durumunda kayıplara yol açan olaylar risk olarak adlandırılmakta olup risklerden korunabilmek için zamanla çeşitli yöntemler geliştirilmiştir. Dünyada risk transferi konusunda en çok bilinen ve uygulanan yöntem sigortadır. İklim değişikliklerinin de etkisi ile son dönemlerde karşılaşılan katastrofik riskler artış göstermiştir. Bu artış beraberinde yeni çözüm arayışlarını getirmiş ve oluşturulan yeni yöntemler Alternatif Risk Transfer (ART) teknikleri başlığı altında toplanmıştır. ART uygulamalarının geçmişi yaklaşık 30 yıl öncesine dayanmakta olup henüz çok yaygın bir kullanım alanına sahip değildir. ART ile ilgili uygulamalarda daha çok bağlı sigorta şirketleri (captive) ve katastrofik bonolar kullanılmaktadır. Bu tez çalışmasında ART uygulamalarının tanıtılması ve istatistiksel bir uygulama ile, Türk sigorta sektörünün dünya pazarındaki durumunu gösteren bir argüman oluşturulması amaçlanmıştır. Tezin birinci bölümünde, risk kavramı tanıtılmış ve ART hakkında detaylı bilgi verilmiştir. İkinci bölümde ART’nin dünyadaki uygulamalarından söz edildikten sonra Almanya’nın sigortacılık sektöründeki durumundan bahsedilmiştir. Ayrıca gelişmiş ülkeler arasında yer alan Almanya’da ART konusunda yapılan çalışmalar hakkında bilgi verilmiştir. Üçüncü ve son bölümde ise, Türkiye’deki sigortacılık faaliyetleri ve ART yöntemlerine yaklaşım ele alınmış ve Almanya ile Türkiye’nin sigortacılığa ilişkin finansal verileri varyans analizi kullanılarak karşılaştırılmıştır.

THE COMPARISON OF THE ALTERNATIVE RISK TRANSFER METHODS IN TURKISH AND GERMAN INSURANCE SECTORS IN RESPECT OF APPLICABILITY Risk has been defined as the events of which that causes losses in case of occurrence and there has been efforts for developing different protection methods. A widely used and applied method for risk transfer is known as insurance. With the influence of recent climate changes, there has been an increase in the number of catastrophic risks. That increase has brought the necessity for new solutions, which can be classified under Alternative Risk Transfers (ART). However, ART applications can only go back for 30 years and still have limited applications. In this thesis it was aimed to introduce ART and to make a comparative statistical application in order to give a demonstrative argument about Turkish insurance industry in global market. In the first part of the thesis, risk concept is defined and conceptual frame of ART is emphasized. In the second part, various ART applications in the world are described and general information of German insurance industry has given. Moreover the applications of ART in Germany which is defined as developed country has introduced. Finally, in the last part, statistical analysis results of German and Turkish insurance sectors are given and evaluated.
Keywords: Risk (Sigorta); Risk Yönetimi_Sigortacılık; Sigortacılık