Tavukçuluk işletmelerinde vergi usul kanunu ve Türkiye muhasebe standartları-41 kapsamında ürün maliyet hesaplamaları, muhasebeleştirilmesi ve uygulama - Erbaş, Muhammed Mustafa (My University, 2015)
Tarımsal işletme olan tavukçuluk işletmelerinde tavukların küçük canlılar olması ve kısa sürede büyümesi nedeniyle birim maliyetlerin hesaplanması ve muhasebeleştirilmesi büyük öneme sahiptir. Yaptığımız bu çalışmada aşama aşama bu konulara açıklık getirilmiştir. Bu çalışma üç bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde tarımsal faaliyet ve tarım işletmelerinden bahsedilmiş ve tavuk üretimi ve tavukçuluk sektörü hakkında bilgilere yer verilmiştir. Ayrıca canlı varlıkların Türk Vergi mevzuatı ve TMS 41 standardına gore muhasebeleştirme ilkelerinden bahsedilmiştir. Çalışmanın ikinci bölümünde ise tarımsal faaliyette bulunan tavukçuluk işletmelerinin TMS 41 ve Türk Vergi Mevzuatı çerçevesinde aktife alma, amortisman, değerleme ve kayıt işlemleri hakkında bilgi verilerek tavukçuluk işletmelerinde ürün maliyetlerinin hesaplanabilmesi için gider yeri oluşturma ve gider dağıtım süreci açıklanmıştır. Son bölümde ise açıkladığımız konuların anlaşılırlığı için tavukçuluk işletmelerinde TMS 41 kapsamında ürün maliyetlerinin hesaplanması ve muhasebeleştirilmesi amacı doğrultusunda varsayıma dayalı bir örnek uygulamaya yer verilmiştir. Tavukçuluk İşletmeleri, Türkiye Muhasebe Standartları 41,Türk Vergi Mevzuatı, Maliyet, Tarımsal Faaliyet

In the poultry chicken business which is an agricultural of the fact that the small creatures of chicken growing up in a little while, the unit costs and accounting which are crucial. In the this study, these topics were clarified phase by phase. There are three parts in the this study . About agricultural activities and agriculturel businesses were mentioned at the first part of study. Also , About Chicken Production and Poultry Sector were given a lot of knowledges. In addition, according to Turkish Tax Legislation and TAS 41 Standard, biological assets were made mention of accounting principles. At the second part of study , according to TAS 41 and Turkish Tax Legislation were given a lot of informations about get active, depreciation, valuation, registration procedures. In addition, create a cost center and the expense distribution process were explained in order to calculate the product costs in the poultry chicken of businesses. At the last part of study, according to TAS 41 for the purpose of calculation of product costs and for the purpose of calculation of accounting was demonstrated an example to facilitate understanding in the poultry chicken of business. Key Words : Poultry Businesses, Turkey Accounting Standards 41( TAS 41), Turkish Tax Legislation, Cost, Agricultural Activities
Keywords: İşletme; Muhasebe