Copyright in music and film industries: international framework and the European Union - Bulut, Güzide Dilşen (My University, 2002)
Müzik ve film endüstrileri kitle iletişim, eğlence ve sanat sektörlerinin iki önemli bileşeni olarak dünyanın en büyük endüstrileri arasında yer almaktadır. Mevcut uluslararası eser sahibi hakkı sistemi hem eser sahipleri hem de komşu hak sahipleri için koruma sağlamaktadır. Bu koruma plak şirketleri veya film yapım şirketleri gibi girişimcilerin katkılarına dayanan film ve müzik endüstrileri için önem arz etmektedir. Ancak internet ve dijital sistemlerle ilgili son teknolojik gelişmelere bağlı olarak yetersiz kalmıştır. Bugün eser sahibi hakkının etkinliğini arttırmak iki temel çabayı gerektirmektedir: Farklı ulusal hukukların uyumlaştırılarak uluslarası sistemin güçlendirilmesi ve mevcut eser sahibi hakkı sisteminin internete ve dijital teknolojiye uyumlu hale getirilmesi. Bu amaçlarla hem Avrupa Birliği'nde hem uluslararası alanda önemli adımlar atılmıştır. 1996 yılında WIPO (Dünya Fikri Mülkiyet Örgütü) tarafından imzalanmış olan iki uluslararası antlaşma 2002 yılında yürürlüğe girmiştir. Bu antlaşmalar bilgi toplumunda büyük önem arz etmektedir. Avrupa Birliği bu antlaşmalara taraf olabilmek amacıyla 2001 yılında bir direktif yayımlamıştır. Bundan başka, müzik ve film endüstrilerinin merkezi olan ABD' de de hem teknik hem hukuki çözüm yolları aranmaktadır. Music and film industries are two crucial components of the mass media, entertainment and the arts and among the biggest industries of the world. Current international copyright system provides protection for both authors and holders of related rights. Such protection is important for music and film industries since they base upon contributions of entrepreneurs such as recording companies or movie studios. However, it remains insufficient as a result of technological developments concerning the internet and digital systems. Presently, in order to increase the effectiveness of copyright, two major efforts are required: Strengthening current international framework by harmonising different national laws, and adapting traditional copyright system to the internet and digitization. For these purposes, vital steps have been taken to provide harmonisation both at the European Union level and at the international level. Two important WIPO treaties, which were signed in 1996, entered into force in 2002, having a substantial role in the information society. The EU also adopted a directive in 2001 in order to ratify the new WIPO treaties. Furthermore, both technical and legal solutions are sought also in the US, the centre of music and film industries.
Keywords: Film Endüstrisi_Avrupa Birliği; Müzik Endüstrisi_Avrupa Birliği