Bütünleşik pazarlama iletişimi aracı olarak ürün yerleştirme: animasyon film ve dizileri üzerine bir araştırma - Türkeli, Öykü (My University, 2017)
Bütünleşik pazarlama iletişimi, belirli bir marka için tek bir konumlandırmayıdesteklemek adına tüm reklam ve tanıtım mesajlarının ortak olarak planlanması veyürütülmesidir. Markanın bir eser içerisine, olumlu bir imaj yaratmak için yer almasıanlamına gelen ürün yerleştirme, bütünleşik pazarlama iletişimine dahil bir reklam aracıolarak yer almaktadır. Ürün yerleştirme uygulamalarında marka, film ve dizilere, hikayeve romanlara, şarkılara ve bilgisayar oyunlarına, son olarak da animasyon film ve dizilereentegre edilmektedir.Animasyon film ve diziler, sürekli bir değişim gösteren ürün yerleştirme uygulamalarınındikkat çeken yeni uygulama alanlarından biri olmaktadır. Bu çalışmanın amacı,yetişkinlere yönelik animasyon film ve dizilerde yer alan marka sayısını tespit etmek,hangi kategoride daha fazla markanın yerleştirme yaptığını ve yerleştirme yapanmarkaların stratejilerini ortaya çıkarmaktır. Bu amaçla 4 adet yetişkinlere yönelikanimasyon film ve 4 adet yetişkinlere yönelik animasyon dizideki ürün yerleştirmeuygulamaları içerik analizi ile incelenmiştir. Yapılan inceleme sonunda animasyon filmdedizilerde toplam 160 adet ürün yerleştirme uygulamasının yer aldığı tespit edilmiştir.

Integrated marketing communication is the common planning of all advertising andpromotional messages to support a single positioning for a brand. Product placement isan advertising tool in integrated marketing communications which means placing brandedproducts and services into television programs and shows, novels, songs and musicvideos, digital games, animated movies and series.Animated films and series are becoming one of the new application areas of productplacement. The aim of this study is to find the number of brands in adult animated filmsand series and to show the strategies of the placed brands. For this purpose, 4 adultanimated and 4 adult animated series were analyzed by content analysis. At the end of thereview, a total of 160 product placement applications were found in animated films
Keywords: Animasyon Diziler Integrated Marketing Communication; AnimasyonFilmler; Animated Series; AnimatedMovies; Bütünleşik Pazarlama İletişimi; İletişim, Pazarlamada; Pazarlama; Product Placement; Ürün Yerleştirme; Yonetim