Otomotiv sektöründe devir ve birleşmeler - Arıkan, Bülend Ali (My University, 1999)
Otomotiv Sektöründe Devir ve Birleşmeler 1970'li yıllara kadar cok hırçın bir hareket olarak görünen devir ve birleşmeler 1980'li yılların ortalarından itibaren iş hayatında kabul gören ve şirketlerin yararına olduğu düşünülen bir işlem halini aldı. Şirketler çok basit bir mantıkla devirleri karlılığının düşük olacağına inandıkları birimlerini elden çıkarmak ya da karlılığının yüksek olacağını düşündükleri alanlara yatırım yapmak için gerçekleştirirler. Genel olarak devir ve birleşmeleri ise küreselleşmek, ölçek ekonomilerinden faydalanabilmek, daha geniş alanlarda tüketiciye ulaşmak, ürün çeşitliliğini arttırmak ve imajlarını geliştirmek, dolayısıyla bir rekabet avantajı sağlayabilmek için gerçekleştirirler. Otomotiv Sektörü dünyada devir ve birleşmelerin en yoğun yaşandığı alanlardan birisidir. 1950'li yıllarda her ülkenin kendi ekonomisini geliştirmek için yatırım yaptığı ve lokomotif olarak gördüğü otomotiv şirketleri yavaş yavaş belli guruplaşmalar yaşamakta ve adet olarak azalmaktadır. Amerika'da Ford Motor Co. bünyesine dahil ettiği Jaguar, Aston Martin, Volvo gibi markalar ve iştiraki olan Mazda, Kia gibi şirketler sayesinde küreselleşme yolunda en büyük adımları atmış şirketlerden birisidir ve stratejisini daha da büyüme üzerine kurmuştur. Amerikalı Chrysler ve Alman Daimler-Benz şirketlerinin 1998 yılında gerçekleştirdikleri ve DaimlerChrysler ile sonuçlanan birleşme ise sektörün hangi yöne gittiğini gösteren en önemli birleşmelerden birisidir. Bilgi teknolojisi altyapısından yeniden yapılanmaya kadar çok kısa sürede ve başarıyla gerçekleşen bu birleşme farklı ürün ve coğrafya alanlarında rekabet eden şirketlerin güç birliği yaparak ne şekilde avantajlar elde edebileceklerini gösteren tarihi örneklerden birisi olmuştur. Diğer şirketler ölçüsünde küreselleşememiş olsa Alman şirketi Volkswagen de Avrupa çapında farklı markalar altında (Volkswagen, Audi, Skoda, Seat) üretim yaparak ölçek ekonomilerinden en fazla istifade eden şirketlerden birisi olarak göze batmaktadır. Gün geçmemektedir ki gerek otomotiv sektöründe, gerekse diğer sektörlerde şirket devir ve birleşmeleri ile ilgili yeni haberler duyulmasın. Otomotiv sektörünü inceleyen araştırmacıların büyük oranda kabul ettikleri görüşe göre önümüzdeki yıllarda şirket adedi tek basamaklı sayılara inecektir. Fakat dünyada sadece büyük şirketlerin varolacağı ve diğer küçük-boyutlu otomotiv şirketlerinin büyüklerin bünyesinde eriyeceği düşünülmemelidir. Akılcı pazarlama tekniği kullanan, küresel gelişim mantığını şirket bünyesine yerleştirebilen ve teknolojik gelişmeleri müşteri isteklerine uyarlayabilen otomotiv şirketleri karlılıklarını ve varlıklarını sürdürmeye devam edeceklerdir.
Keywords: Birleşmeler; Ekonomi; OTOMOTİV; Şirketler; Üretim