Bir eğitim ve araştırma hastanesinin doğumhane ünitesinde verilen eğitimin ünitedeki ışık şiddeti ve gürültü düzeyine etkisi - Sarcan, Filiz (My University, 2024)
Amaç: Bu çalışma doğumhane ünitesinde gürültü ve ışık düzeyinin belirlenmesi ve görev yapan çalışanlara verilen eğitimin doğumhane ünitesinin gürültü ve ışık şiddeti düzeylerine etkisinin belirlenmesi amacıyla yapılmıştır. Gereç ve Yöntem: Çalışma doğumhane ünitesi çalışanlarına verilen eğitimin ünitenin gürültü ve ışık düzeylerine etkisini incelemek amacıyla ön test- son test yarı deneysel olarak yapıldı. Araştırmanın evrenini Temmuz- Eylül 2023 tarihleri arasında doğumhanede çalışan 66 kişi, örneklemini eğitime katılan 47 kişi oluşturdu. Doğumhane ünitesinde bulunan on farklı noktadan, yedi gün, belirlenmiş saatlerde ışık şiddeti ve ses düzeyi ölçümü yapıldı. Farkındalık eğitimi ve uyarıcı görseller üniteye yerleştirildikten bir hafta sonra ölçümler tekrarlandı. Işık ölçümü için 0- 200.000lüx (lx) arası ölçüm yapabilen bir ışık ölçer(lüxmetre) cihazı, ses düzeyi için 30- 130desibel (dB) ölçüm yapabilen desibel kayıt cihazı kullanıldı. Verilerin analizinde SPSS 27.0 paket kullanılarak tanımlayıcı ve anlam çıkarıcı istatistik yöntemler kullanılmıştır. Bulgular: Araştırmada doğum odaları, koridor, lohusa-post-op, bebek odası, muayene odası ve NST odasında eğitim ve uyarıcı görseller sonrasında gürültü düzeylerinin farklılık göstermediği bulunmuştur. Bebek odasında saat 08.00 da yapılan gürültü ölçüm seviyelerinde uygulama sonrası azalma belirlenmiştir. Muayene odasında 12:00’da yapılan ölçümlerde gürültü düzeyinin eğitim sonrasında, eğitim öncesine göre daha yüksek olduğu belirlenmiştir. Eğitim ve görseller sonrasında, doğum odaları ortalaması, muayene odası, koridor, lohusa ve post-op odasında ölçülen ışık şiddeti düzeyinin tüm gün ortalamasında anlamlı azalmalar görülmüştür (p<0.05). Sonuç: Doğumhane ünitesinde mevcut ışık ve gürültü düzeyleri eğitim ve farkındalık artırıcı görseller ile azaltılabilir. Eğitimlerin ünite çalışanlarına belirli aralıklarla yapılması, ölçüm yaparak gürültü ve ışık düzeylerinin belirlenmesi önerilmektedir.

Objective: This study was conducted to determine the noise and light levels in the delivery room unit and to determine the effect of the training given to the employees on the noise and light intensity levels of the delivery room unit. Materials and Methods: The study was conducted as a pretest-posttest quasi-experimental to examine the effect of the training given to the maternity unit staff on the noise and light levels of the unit. The population of the research consisted of 66 people working in the delivery room between July and September 2023, and the sample consisted of 47 people who attended the training. Light intensity and sound levels were measured from ten different points in the delivery room unit, at specified times for seven days. Measurements were repeated one week after the awareness training and stimulating visuals were placed in the unit. A light meter (lux meter) device capable of measuring 0-200,000 lux (lx) was used for light measurement, and a decibel recorder capable of measuring 30-130 decibels (dB) was used for sound level. Descriptive and inferential statistical methods were used to analyze the data using the SPSS 27.0 package program Results; In the study, it was found that noise levels did not differ after training and stimulating visuals in the delivery rooms, corridor, postpartum-post-op, baby room, examination room and NST room. A decrease was determined in the noise measurement levels made at 08.00 in the baby room after the application. In the measurements made at 12:00 in the examination room, it was determined that the noise level was higher after the training than before the training. After the training and visuals, there were significant decreases in the all-day average of light intensity levels measured in the delivery rooms, examination room, corridor, maternity ward and post-op room (p<0.05). Conclusion: Existing light and noise levels in the delivery room unit can be reduced with education and awareness-raising visuals. It is recommended that training be provided to unit employees at regular intervals and that noise and light levels are determined by measuring.
He effect of the training provided in the maternity unit of a training and research hospital on the light intensity and noise level in the unit
Keywords: birth environment; Delivery room; doğum ortamı; Doğumhane; Ebelik; gürültü düzeyi; ışık şiddeti; light intensity; Midwifery; noise level; ses düzeyi; volume