Para politikası stratejisi olarak enflasyon hedeflemesi : Türkiye örneği - Çelik, Metin (My University, 2008)
Para Politikası Stratejisi Olarak Enflasyon Hedeflemesi: Türkiye Örneği letme Ana Bilim Dalı Metin Çelik Enflasyon hedeflemesi, fiyat istikrarını sağlamak amacıyla, ara hedef yerine, enflasyon tahminlerinin kullanıldığı bir para politikası stratejisidir. Enflasyon hedeflemesinde bağımsız merkez bankaları, belli bir dönem için ilan edilen enflasyon hedefine ulaşılmasına yönelik politika uygulamaktadır. Enflasyon 1970’lerde ciddi bir sorun olarak dünya gündemine geldikten sonra fiyat istikrarı para politikalarının öncelikli hedefi haline gelmiştir. Para politikası uygulamaları sosyal ve ekonomik şartlara ve merkez bankalarının konumlarına göre ülkeden ülkeye farklılık göstermesine rağmen, fiyat istikrarı nihai hedef olmadaki kritik önemini korumuştur. Türkiye’de 1970’li yıllardan 2000’li yılara kadar süren yüksek enflasyon sürecini bu yeni para politikası stratejisi ile kırmayı amaçlamaktadır. 2001 şubat ayındaki krizden sonra devreye sokulan örtük enflasyon hedeflemesi rejimi açık enflasyon hedeflemesi rejimi için ön hazırlık safhasını oluşturmaktadır. Bu çalışmanın amacı, para politikasının amaç ve araçları teorik olarak tanımlandıktan; alternatif para politikası stratejileri olan, döviz kuru hedeflemesi, parasal hedefleme ve nominal gelir hedefleme stratejilerinin tanımları yapılıp, avantaj ve dezavantajları sıralandıktan sonra çalışmanın asıl konusu olan enflasyon hedefleme stratejini ayrıntılı bir şekilde incelemektir. Ayrıca 2002-2005 yılları arasında Türkiye’de uygulanan örtük enflasyon hedeflemesi sonucunda, 2006 yılında açık enflasyon hedefleme stratejisine geçen Türkiye’nin bu para politikası sonucunda fiyat istikrarı konusunda geldiği son noktayı değerlendirmektir.

As A Monetary Policy Inflation Targeting: The Case Of Turkey Master Thesis, Business Administration Metin Çelik Inflation targeting is a strategy of monetary policy which uses inflation forecasting instead of an intermediate goal in order to achieve price stability. During inflation targeting, independence of central banks implement policies towards reaching an inflation target declared for a certain period. Price Stability has been a primary target for monetary policies because of the issue of inflation emerging as a serious problem in 1970s. Although monetary policy applications have different features across the countries according to their social and economic conditions and the positions of their central banks, price stability has kept this critical importance as being the ultimate goal. Turkey intends to stop the inflationary process between 1970 and 2000 by using this new application of monetary policy. The implicit inflation targeting which implemented after the crisis in February 2001 has become a predatory fundament for explicit inflation targeting regime. The Turkish Central Bank announced that explicit inflation targeting will be introduced at the begin of 2006. In this sense, the aim of this study is: To define the goals and tools of monetary policy theoretically; to define the alternative monetary policy strategies such as exchange rate targeting, monetary targeting, interest rate targeting and nominal income targeting strategies; to array the advantages and disadvantages of these alternative strategies and to analyse the inflation targeting strategy, which is the main aim of the study, in detail. Besides, implicit inflation targeting which is carried out in Turkey in 2002-2005 period, direct inflation targeting strategy which beginned after the implicit inflation targeting in Turkey in 2006 and the state of the price stability as a consequence of the direct inflation targeting strategy will be analysed.
Keywords: Ekonomi; Enflasyon_Türkiye; Para Politikası; Yatırım Yönetimi