Genel olarak kredi kartı sisteminin işleyişi ve Türkiye’nin dış alem kredi kartı gelirleri - Duman, Emre Kağan (My University, 1998)
Literatürde kısaca hamiline nakit ödeme zorunluluğu olmaksızın belirli işletmelerde mal ve hizmet satınalma olanağı saplayan ödeme aracı ya da tüketim harcamalarında efektif ve çekin yerini alan likidite aleti olarak tanımlanan kredi kartları, tüm dünya üzerinde geçerliliğe sahip olması, kolay kullanım imkanı, hem satış nktalarında mal ve hizmet satınalma ve hem de ATM cihazları vasıtasıyla nakit tedariki imkanı sağlaması, nakit taşıma zorunluluğunu ortadan kaldırması, kaybolduğunda ya da çalındığında iptal edilebilmesi nedeniyle güvenli olması, bireylere gelecekteki gelirlerini hiçbir mali külfet yüklenmeden bugünden kullanma olanağı sağlaması, kullanıcısının kredi değerliliği olan, ödeme güçlüğü içinde olmayan birey olarak algılanması nedeniyle prestij simgesi olarak algılanan ödeme aracı olması gibi nedenlerle günlük ödemelerde giderek daha çok birey tarafından kullanılmakta ve gerek kullanılan kredi kartı sayısı, gerek bu kartların kullanım miktarları gün geçtikçe artmaktadır. İşyerleri ise kredi kartı kabulü nedeniyle cirolarını ve karlarını artırmaktadırlar. Sistem, kredi kartlarını kullandıran bankalar ve bu kartları kabul eden şube, ATM ve işyerlerinin bankaları ile bu bankalar arasında gerekli otorizasyon ve proses hizmetlerini veren bankalararası kart kuruluşları vasıtasıyla yürümektedir. Gelirlerini ülke dışında elde eden bireylerin ülke içindeki harcamalarını kredi kartları ile yapmaları ya da kredi kartları ile ülke içinde nakit avans kullanmaları ile ülkeye döviz girişi sağlanmakta, benzer biçimde gelirini ülke içinde elde eden bireylerin kredi kartlarını yurtdışında kullanmaları ile de ülke dışına döviz çıkışı gerçekleşmektedir. Türkiye'de yabancı banka kredi kartları ile yapılan işlemler neticesi elde edilen döviz girdisi, kredi kartı sistemi ile yurtdışına çıkan döviz miktarından fazla olup, sistem ülkeye net olarak döviz geliri sağlamaktadır. Bu gelir 1997 yılında toplam 448.317.000 dolar olarak gerçekleşmiş olup 1998 yılı beklenen ödemeler bilançosu değerleri içinde cari işlemler hesabı üzerinde olumlu etkisi olan görünmeyen kalemler dengesinin %3,1'idir. Kredi kartları sistemi vasıtasıyla elde edilen döviz geliri son dört yıl itibariyle artmakla birlikte, bu artış azalan yönde seyretmektedir. Bunun başlıca nedeni ise ülkemiz bankalarının, maliyetinin fazla ve getirisinin nispeten düşük olması itibariyle kaynaklarını üyeişyeri pazarında yatırım yapmak yerine kredi kartı sayısı ve kullanımını artırmaya yöneltmeleridir. Ülkeye sistem vasıtasıyla giren döviz miktarının artması için bankalar tarafından üyeişyeri sayısının artırılmasına yönelik çalışmaların geliştirilmesi ve üyeişyeri pazarında yatırımlar yapılması gerekmektedir.

ÖZET Credit card known as, means of payment that provides the holder to buy commodities and service at certain companies without the requirement of cash payment or the liquid tool that takes the place of cheque or effective in consumption expenditures briefly in literature, with their validity all over the world, easy usage, providing the possibility of cash disbursement via ATM machines as well as purchase of service and commodities at sales points, making the cash carriage unnecessary, its security since it can be cancelled incase it is lost or stolen, obtaining the individual to spend their future income without the requirement of fiscal difficulty making the holder seem as a creditable and as someone who does not have fiscal problems thus being sign of prestige, and such reasons cause credit cards to be used by more individuals increasingly for daily payments and both number credit cards and the value their usage is increasing every day. The companies also increase their overall revenue profits due to their acceptance of credit cards. The system runs via the intrabank cards establishments that provide the process services and required authorisation between the banks that let these cards be used and branches that accept, ATM and the banks of the companies. The individuals that earn their income outside the country cause an income flow of foreign exchange when they make their consumption or cash requirement via credit cards and needless to say the individuals that spent their income outside their country cause the outgoing of foreign exchange. The amount of hard currency that comes to Turkey via credit cards system exceeds that of leaving the country thus resulting a net positive income to the country. This income being 448.317.000.-$ in 1997.
Keywords: Ekonomi; Finansman ekonomisi; Kredi; Kredi kartları; Kredi Kartları Türkiye