Terörizmle baş etmede eğitim fakülteleri öğretim üyelerinin rol ve uygulamalara ilişkin görüşleri - Ala, Şeyma Nur Didin (My University, 2019)
Bu araştırma, terör örgütlerinin üniversitelerdeki çeşitli ortamlardan nasıl beslendiklerini, hedeflerine ulaşmak için gençleri nasıl etkilediklerini ortaya koymak ve eğitim fakültelerinde öğretmenleri bu konuda hakkıyla yetiştirerek bu durumun önüne nasıl geçilebileceğini araştırmak için yapılmıştır. Çalışmada karma yöntem kapsamında sıralı keşfedici desen benimsenmiştir. Araştırmanın nitel kısmına ilişkin veriler toplanırken fenomenoloji deseni kullanılarak öğretim elemanlarına dönük hazırlanmış yarı yapılandırılmış görüşme soruları kullanılmıştır. Bu yöntemle çalışmaya katılan öğretim elemanlarının terörizm algıları ve çözüm önerilerine dönük derin bulgular elde etmek amaçlanmıştır. Bunun için Türkiye’nin kuzeybatısında bulunan dört üniversiteden toplam 30 öğretim elemanına ulaşılmış ve 35 saatin üzerinde görüşme kaydı alınmıştır. Araştırmanın nicel kısmına ilişkin veriler toplanırken öğretim üyelerinin terörizmle ilgili algılarını ve önlem-çözüm önerilerini belirlemeye yönelik araştırmacı tarafından hazırlanan Öğretim Üyelerinin Terörizmle Baş Etme Stratejileri Anketi kullanılmıştır. Bu yolla Türkiye’nin kuzeybatısında bulunan iki eğitim fakültesinden ölçüt örnekleme ile seçilen öğretim üyelerine rastgele anketler dağıtılarak terörizm konusunda öğretim üyelerinin algı ve düşüncelerini ortaya koymak hedeflenmiştir. Görüşmelerden toplanan nitel veriler içerik analizi tekniği kullanılarak analiz edilmiş; nicel veriler ise SPSS 21 programıyla frekans ve yüzde analizine tabi tutulmuştur. Nitel ve nicel veriler analiz edilerek ulaşılan yargılar alanyazındaki diğer araştırmalar ile tartışılmıştır. Araştırmada varılan yargı ve tartışmalar neticesinde ise öneriler kısmı oluşturulmuştur. Araştırmadan çıkan bazı sonuçlar şöyledir:- Eğitim fakültesinde görev yapan öğretim elemanlarının neredeyse yarısı, terörizm kelimesini duyduklarında zihinlerinde “dış destekli oluşumlar” ve “devlete karşı bir tehdit unsuru” canlandığını belirtmiştir. Bunun yanında “antidemokratik hareketler”, “şiddet” ve “terör örgütleri”, “olağandışılık, kaos, düzensizlik”, “baskı” ve “korku” en çok akla gelen kavramlardan olmuştur.- Üniversitede terörizmi hissettiğini ifade eden öğretim elemanlarının bir kısmı, gençlik yıllarında yoğun olarak, her gün ölüm korkusu ile yaşadıkları sağ-sol olarak gruplaşmış öğrenci çatışmalarından örnekler verirken, bir kısmı ise yakın geçmişte çözüm süreci olarak adlandırılan süreçte, kampüsteki öğrenci eylemleri ve bıçaklı satırlı öğrenci tartışmalarını hatırlamıştır. Bazı öğretim elemanları ise yaşananların geçmişte kaldığına işaret ederek, şu an bu bağlamda bir sorun olmadığına değinmiştir. Bir kısmı ise bunun aksine darbe girişiminden sonra son zamanlarda yapılan soruşturmaların mağduriyetler doğurduğuna, bilim yapmanın ve özgür düşünmenin önünde engeller olduğuna işaret etmiştir.- Öğretim elemanlarının yeterliliklerini artırmak için, terörizmin sebep olduğu kaos karşısında neler yapılabileceği sorulduğunda, ilk olarak terörün tanımı, nedenleri ve terörden korunma yolları; öğrenciyi ve ülkeyi tanıma; acil durum yönetimi üzerine “bilgilendirme” yapılması gerektiğine ilişkin görüşlerin ağırlığı dikkati çekmiştir. Bunların peşisıra, özellikle sınıf ortamında kelimelerin seçilerek, dikkatli konuşulması, öğrencilere önyargısız yaklaşılması gibi tartışma ve iletişim becerilerinin artırılması da sıkça değinilen başlıklar arasındadır. Bu başlıklar doğrultusunda öğretim elemanlarına seminer ve kurslar vasıtasıyla terörizmin sebepleri ve çözüm yolları üzerine yapabileceklerine ilişkin dersler verilmesi önerilmiştir.- Öğretim elamanlarına derslerinde, bir öğrencinin terör örgütlerinden herhangi birinin propagandasını yapması durumunda ona ve içinde bulunduğu sınıfa karşı nasıl bir tutum takınacağı sorulduğunda alınan cevaplar “Kazanımcı”, “Nötr” ve “Reddedici” olmak üzere üç kategoriye ayrılmış, “Kazanımcı” yaklaşımı benimseyenlerin daha çok öğrenciyi kaybetmemek ve terörizmin kabul edilemeyecek bir olgu olduğunu çıkarması beklentisiyle “sınıfta tartıştırma”, “yanlış bilgiyi düzeltme”, “karşı sorular sorma” veya “kişisel iletişim kurma” yöntemlerini benimsediklerini / benimseyeceklerini ifade ettikleri görülmüştür. Bunun yanında bazı öğretim elemanları, “Nötr” bir yaklaşımla “Konuyu kapatan” veya “Reddedici” bir tutum benimseyerek öğrenciyi “Susturma”, “Sınıftan Atma”, “Yönetime Şikayet Etme” gibi yöntemleri tercih edeceğini belirtmiştir.- Öğretim üyeleri, derslerinde terör örgütlerini savunan öğrencilerin bilgilerini, doğru bilgiler vermek suretiyle onlarda tutum ve davranış değişikliği gerçekleştirmeye genel itibariyle olumlu yaklaşmaktadır.- Öğretim elemanları, terörizmin odağına çekilmek istenilen gençlerin, daha çok yokluk ve iyi bir gelecek argümanı; arkadaş edinerek sosyal saygınlık kazanma ve ait hissetme ihtiyacı; özgürlük, bağımsızlık ve eşitlik gibi argümanlar ve din/ mezhep ve ırk farkı gibi argümanlar ile ikna ediliyor olabileceğini düşünmektedirler. Bu nedenle öğrenciler ile kurulabilecek açık iletişim ve samimiyetin, kendilerini ifade edebilecekleri tartışma ortamlarının bu argümanlara kapılmalarını önlemede etkili olabileceği önerisinde bulunmaktadırlar.- Terör örgütlerinin kullandıkları argümanlara öğrencilerin kapılmaması için eğitim fakültelerindeki öğretim elemanlarının en çok “Aklı/ Çok Boyutlu Düşünmeyi Öne Çıkarmak”, “Derslerde Terör Örgütlerini Tanıtmak”, “Düzgün Din Eğitimi Vermek”, “Kullanılan Dil ile Çatışmayı Önleyici Olmak”, “Öğrencilerin Kendini İfade Etmesini Sağlamak”, “Beslenme/ Barınma İhtiyaçlarını Takip Etmek”, “Diğerlerine Saygı Duymak” gibi önlemler alabileceğini ifade ettikleri görülmüştür.- Öğretim üyelerine göre, kampüslerde öğrenciler arasında yaşanan, terörizmin kaynağı olabilen gerilimin sebepleri, politikacıların söylemleri/ ideolojiler, milliyet, din/ mezhep farkları, akademisyenlerin ve üniversite yönetiminin kışkırtıcı/ destekçi söylemleri, öğrencilerin kendilerini farklı platformlarda ifade edememesi, farklılıklara tahammülsüzlük, toplumsal sebepler/ ayrışmalar, boşluk/ amaçsızlık, maddi (ekonomik) sebepler olabilmektedir.- Öğretim üyeleri, öğrenciler arasındaki terörizme sebep olan çatışmaların, kampüsten siyaset çekilerek, tüm öğrencilere adil davranılarak, provokatör öğrenciler takip edilerek, öğrenciler için tüm görüşlerin ifade edilebileceği zeminler hazırlanarak, birlikte yaşamanın önemine dikkat çekilerek, şiddetin çözüm olmadığı benimsetilerek, çapraz okumalar yaptırılarak tek bir ideolojiyi canı pahasına savunmaları engellenerek, pek çok çözüm sorusunda belirtildiği üzere eleştirel düşünme geliştirilerek ve öğrenciler faydalı işler yapan öğrenci kulüplerine yönlendirilerek çözülebileceğini belirtmişlerdir.

This study was carried out to reveal how terrorist organizations are fed on various environments in the universities, how they captive youngs’ brains in order to achieve their goals and how to prevent this situation through education. Mixed pattern was adopted in the research. In the qualitative part of the research, semi-structured interview questions prepared for the instructors were used. With this method, it is aimed to obtain deep findings regarding the perception of terrorism and solution suggestions of the faculty members participating in the study. For this purpose, in the northwest of Turkey have reached a total of 30 lecturers from four universities and has been recording interviews over 35 hours. The data on the quantitative part of the research were collected by using the Questionnaire of Coping Strategies of Terrorism which was prepared by the researcher, to determine the perceptions of academicians about terrorism and their suggestions for solution. In this way, random sampling surveys to selected faculty members with the extent of the two faculties located in the northwest of Turkey aimed to reveal the perceptions and thoughts of faculty members distributed about terrorism. In the qualitative part of the research, semi-structured interview questions prepared for the instructors were used. With this method, it is aimed to obtain deep findings regarding the perception of terrorism and solution suggestions of the faculty members participating in the study. For this purpose, a total of 30 faculty members from four universities were reached and interviews were realised and recorded. The qualitative data collected from the interviews were analyzed using content analysis technique; and quantitative data were analyzed by frequency, percentage and Chi-square analysis by SPSS 21 program. The findings of quantitative and qualitative parts of the research were discussed with the help of the other studies. As a result of the judgments and discussions reached in the research, suggestions section was formed. Some results from the study are as follows:- Almost half of the lecturers interviewed stated that when they heard the word of “terrorism”, “externally supported entities” and “a threat to the state” came to their minds. In addition, “antidemocratic movements”, “violence” and “terrorist organisations”, “extraordinariness, chaos, disorderliness”, “oppression” and “fear” were the most prominent concepts.- Some of the lecturers who stated that they exposed to terrorism in the university gave examples of the student conflicts grouped as right-left, which they live intensively in their adolescency and fear of death every day. Some of them recalled the student actions on the campus and stdent discussions with knife and row in the so-called solution process in the recent past. Some faculty members pointed out that whatever happened in the past, and there is no such problems at the moment. On the contrary, some pointed out that recent investigations after the coup attempt have created grievances and obstacles to science and free thinking.- When asked what can be done against the chaos caused by terrorism in order to increase the competence of the lecturers, the most commonly shared ideas were found to be firstly the definition of terrorism, its causes and ways of protection from terrorism; getting to know the student and the country; the importance of giving information on emergency management. One of the frequently mentioned idea was to increase the discussion and communication skills such as choosing words, speaking carefully and approaching the students without prejudice.- When the instructors were asked about what they would do in case of a situation in which a student praise a terrorist organization the answers were categorised into “Neutral”, “Winner” and “Rejector”. In order to avoid losing many students and to reveal that terrorism is an unacceptable phenomenon, the lecturers who said that they would adopt “winner” attitude. They would adopt methods of “discussion in the classroom”, “to correct wrong information”, “asking counter questions” or “personal communication”. In addition, some faculty members stated that they would prefer “close the matter” with a “Neutral” attitude; “silencing”, “throwing from the classroom” and “complaining to the administrator” by adopting a “Rejecting” attitude.- The faculty members were generally positive to change the attitudes and behaviors of the students who defend the terrorist organizations by giving them the correct information.- The lecturers think that adolescents who want to be drawn into the focus of terrorism, may be convinced by argument of poverty and dreams of a good future; the need to make friend and feeling of social respectability by making friends; freedom, independence and equality, and arguments such as difference of religion/ sect and race.- In order to save the students from the terrorist organizations, the faculty members in the faculties of education mostly talked about taking measures like “Promote Reasoning/ Multidimensional Thinking”, “Introducing Terrorist Organizations in Courses”, “Providing Proper Religious Education”, “Preventing Conflict with the Language”, “Giving Opportunities for Expressing Themselves”, “Following Nutrition/ Accommodation Needs” and “Respecting Others”.- According to the faculty members, the reasons of the tension among the students on campuses, which may be the source of terrorism were discourses of politicians/ ideologies, nationality, religion / sectarian differences, provocative / supportive discourses of academicians and university administration, students' inability to express themselves on different platforms, intolerance to social differences, divisions, gapss / aimlessness, and financial (economic) reasons.- Faculty members, proposed to manage conflicts that cause terrorism among students, by withdrawing politics from the campus, by treating all students fairly, by following provocative students, by preparing the grounds for students to express all their views, by drawing attention to the importance of living together, by adopting that violence is not a solution, by preventing from defending an ideology from defending at the expense of life by cross readings, developing critical thinking as directed in many solution questions and directing students to student clubs that do useful activities.
Keywords: can güvenliği; Coping with terrorism by teacher training; Education; Eğitim; life safety; öğretmen yetiştirme; teacher training; Terörizmle öğretmen eğitimi yoluyla başa çıkma