Okul öncesi sosyal davranış ölçeği Öğretmen Formu’nun güvenirlik ve geçerlik çalışması - Karakuş, Aslıhan (My University, 2008)
OKUL ÖNCESİ SOSYAL DAVRANIŞ ÖLÇEĞİ ÖĞRETMEN FORMU’NUN GÜVENİRLİK VE GEÇERLİK ÇALIŞMASI Bu çalışma, okul öncesi dönem çocuklarının ilişkisel saldırganlık davranışlarını ölçmek için bir başlangıç olarak tasarlanmıştır. Bunun için; Crick, Casas ve Mosher (1997) tarafından geliştirilen Okul Öncesi Sosyal Davranış Ölçeği Öğretmen Formu (OÖSDÖÖF) Türkçe’ye çevrilmiş, güvenirlik ve geçerlik çalışması yapılmıştır. Türkçe’ye çevrilen OÖSDÖÖF kullanılarak 3-6 yaş okul öncesi dönem çocuklarının ilişkisel saldırganlıkları, fiziksel saldırganlıkları, depresif duyguları ve olumlu sosyal davranışları belirlenmiştir. Güvenirlik çalışması sırasında, ölçeğin iç güvenirlik (iç tutarlığı) analizi yapılmış ve ölçeğin iç güvenirliği, Cronbach Alpha .87 bulunmuştur. Ölçeğin “madde analizi” hesaplanmış ve tüm maddelerle toplam puan arasındaki ilişki istatistiksel olarak anlamlı bulunmuştur. Araştırmanın çalışma grubunu, İstanbul İlinin, Üsküdar ve Sarıyer ilçelerinden seçilen, Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı okul öncesi eğitim kurumlarına devam eden 3-6 yaş aralığındaki 274 kız, 274 erkek toplam 548 çocuk oluşturmuştur. Araştırmada, çocukların demografik verilerini toplamak için, ‘Çocuk Bilgi Formu’ ilişkisel saldırganlığı ölçmek için Okul Öncesi Sosyal Davranış Ölçeği Öğretmen Formu kullanılmıştır. Verilerin çözümlenmesi ve yorumlanması için kullanılan istatistiksel teknikler; Cronbach Alpha analizi, bağımsız gruplar t testi, bağımlı gruplar için t testi, Kruskal Wallis H, Pearson momentler çarpım korelasyon analizi ve tek yönlü varyans analizi (ANOVA)’dir. OÖSDÖÖF ölçeğinin 3-6 yaş arası Türk öğrencilerinden toplanan veriler üzerinden nasıl bir faktör yapısı gösterdiği incelenmiştir. Sonuçlar Türkçe ölçeği oluşturan maddelerin özgün ölçeğin faktör analizi yapısına uygun olduğunu göstermiştir. Okul Öncesi Eğitim, İlişkisel Saldırganlık.

VALIDITY AND RELIABLITY STUDY OF TEACHER’S FORM OF PRESCHOOL SOCIAL BEHAVIOR SCALE This study designed to be as an initial step through measuring the relational aggression behaviors of preschool children. In order to do that, first Preschool Social Behavior Scale- Teacher Form (PSBS-T), which was developed by Crick, Casas and Mosher in 1977, has been translated to Turkish language and then its validity and reliability have been investigated. After scale’s validity and reliability have been statistically met, 3-6 years age preschool children’s behaviors of relational aggression, overt aggression, depressed affects and prosocial behavior studied with the translated PSBS-T. Determining reliability, an analysis of reliability (internal consistency) of the scale has been conducted using Cronbach Alpha model and Cronbach Alpha found was 0,872. Additionally, an ‘item analysis’ has been applied to determine and it is found out that all the correlations between the scale’s total score and items are significantly related.. The research data obtained from the preschool students of 274 girls and 274 boys between the age 3-6 who were studying in preschools of Ministry of National Education in Üsküdar and Sarıyer counties, in Istanbul. To obtain children’s demographic variables a ‘Children Information Form’ and for relational aggression measurement, the Preschool Social Behavior Scale- Teacher Form were used. Statistic techniques used for analysing and explaining the collected data were; Analysis of Cronbach Alpha, independent groups’ t test, Kruskal Wallis H, Pearson product moment correlation and one-way analysis of variance (ANOVA). PSBS-T’s factorial structure has been investigated with the data collected from the Turkish preschool students between the age 3 and 6. Results show that the items of Turkish version of the scale were consistent with the structure of factor analysis of the original scale and the measured aspect has the quality of multiple dimensions in the study group. Preschool Education, Relational Aggression
Keywords: İlişkisel Saldırganlık; Öğrenim ve Öğretim; Sosyal Davranış