Hibrid örgütlerde üye ve örgütsel dağılım ekseninde bir araştırma - Karademir, Metin (My University, 2021)
Yeni kurumsal kuram kapsamında kurumsal mantık yaklaşımıyla yapılan öncü çalışmalarla mesleklerin gelişimi ve değişimi incelenmiş, bunların örgüt ve örgütsel alan düzeyindeki etkileri araştırılmıştır. Takip eden çalışmalarla ise farklı kurumsal mantıkları bünyesinde bulunduran hibrid örgütlerin, örgütsel alandan gelen çeşitli beklenti ve baskılara yanıt vermede önemli ölçüde avantaj sahibi oldukları anlaşılmıştır. Bu avantajın yanında örgütlerdeki farklı kurumsal mantıkların varlığı, birlikte çalışma açısından belli zorlukları gündeme taşımaktadır. Bu noktada hibrid örgütlerin işleyişleri ve içsel süreçleri hakkında bilgi sağlanmasının hem örgüt yöneticileri hem de literatür için faydalı olabileceği düşünülmüştür. Çalışma bu doğrultuda; örgütlerdeki iş süreçlerini dikkate alarak, uyumsuz kurumsal mantıklara sahip aktörlerin mikro düzeydeki etkileşimlerinin incelenmesi üzerine yapılandırılmıştır. Bunun için Konya otomotiv yan sanayisinde faaliyet gösteren işletmelerin hazırladıkları TÜBİTAK projelerinde yer alan Ar-Ge çalışanları ile proje danışmanı olan akademisyenlerin etkileşimleri incelenmiştir. Çalışma yeni kurumsal kuram alanındaki genel kabule uygun şekilde nitel araştırma deseniyle gerçekleştirilmiş olup, görüşme metinleri konunun açıklanmasına uygun kategoriler ve kodlarla Maxqda 2020 programında analiz edilmiştir. Öncelikle aktörlerin kurumsal mantıkları tespit edilmiştir. Sonrasında ise katılımcıların TÜBİTAK Ar-Ge projelerindeki etkileşimleri incelenmiş ve hangi koşullarda işbirliği sağlanarak örgüt açısından faydalı sonuçlar elde edilebildiği ortaya konmaya çalışılmıştır. Bireysel düzeyde yapılan çalışmada, yeni kurumsal kuramın sağladığı bütüncül bakış açısından faydalanılarak örgüt içi süreçler, sektör yapısı, işletmelerin beklentileri, TÜBİTAK ve Ar-Ge gibi unsurlar hakkında bilgi elde edilerek araştırılan olgunun daha iyi ortaya konması hedeflenmiştir. Yapılan analiz sonucunda örgütsel süreçlerin akademik ve ticari kurumsal mantıklara göre düzenlenmesinin, TÜBİTAK projelerinde yer alan akademisyenler ve Ar-Ge çalışanları arasında iş birliği sağlanmasına olumlu etkileri olduğu belirlenmiştir.

Within the scope of the new institutional theory, the development and change of professions were examined with the pioneering studies carried out with the institutional logic approach; the effects of these at the organizational and organizational field level have been researched. In the following studies, it has been understood that hybrid organizations that incorporate different institutional logics have significant advantages in responding to various expectations and pressures from the organizational field. In addition to this advantage, the existence of different institutional logics in organizations brings certain difficulties in terms of working together. At this point, it is thought that providing information about the functioning and internal processes of hybrid organizations may be beneficial for both organization managers and literature. In this direction, the study is structured on the examination of micro-level interactions of actors with incompatible institutional logic, taking into account the business processes in organizations. For this purpose, the interactions of R&D employees in TUBITAK projects prepared by enterprises operating in Konya automotive supplier industry and academicians who are project consultants were examined. The study was carried out with a qualitative research design in accordance with the general acceptance in the field of new institutional theory, and interview texts were analyzed with the help of Maxqda program with categories and codes suitable for the explanation of the subject. First of all, the institutional logic of the actors has been determined. Afterwards, the interactions of the participants in TÜBİTAK R&D projects were examined and it was tried to show under which conditions beneficial results could be obtained for the organization by providing cooperation. In the study, conducted at the individual level, it was aimed to better reveal the researched phenomenon by obtaining information about the organizational processes, sector structure, expectations of the enterprises, TÜBİTAK and R&D by making use of the holistic perspective provided by the new institutional theory. As the result of the analysis, it has been determined that arranging organizational processes according to academic and commercial institutional logics has positive effects on the cooperation between academicians and R&D employees involved in TÜBİTAK projects.
Keywords: Ar-Ge Institutional Theory; Business; Hibrid Örgütler; Hybrid Organizations; Institutional Logics; İşletme; Kurumsal Kuram; Kurumsal Mantıklar; Research and Development