RELATIONSHIP OF ORGANIZATIONAL ACCOUNTABILITY LEVELS OF HIGHER EDUCATION INSTITUTIONS TO ORGANIZATIONAL COMMITMENT AND ORGANIZATIONAL TRUST LEVELS OF THE ACADEMIC STAFF - (:unkn) unknown (My University, 2018)
Educational organizations are one of the most significant socialinstitutions of a society. Efficiency and administrative position of theeducational institutions in a society is associated with their coordinationin the direction of social expectations. The efficiency level of aneducational institution requires an organizational form, adequateresources, consistent policies based on scientific and technologicaldevelopments and quality employees with social needs. It is indicatedthat accountability, organizational commitment and organizational trustare relevant with the requirements. There has been an increase in thestudies focusing on accountability policies for 20 years due to increasingthe quality of education and providing improvements in the supervisionand guidance of the education systems. Accountability affect theparticipation of the members and the time they spend on reaching thegoals of the institution. The purpose of the present study was toinvestigate the relationship of the accountability level of higher educationinstitutions with organizational commitment and organizational trust of teacher educators. The study was conducted in correlational surveymodel which is one of the quantitative research models. Whereas thepopulation of the study included the academic staff at the stateuniversities which are located in Istanbul and have a ten-year history,the sample of the study consisted of 510 academic staff who worked atthree state universities in Istanbul in 2017-2018 academic year. Theresults of the study indicated that perceptions of the accountability levelof higher education institutions were significantly correlated with theorganizational commitment and organizational trust of the academicstaff, and organizational commitment and organizational trust weresignificantly predicted the accountability of higher education institution

Eğitim örgütleri, toplumdaki en önemli sosyal kurumlardan biridir. Eğitim kurumunun toplum içindeki etkililik ve yönetsel konumu, toplumsal beklentiler doğrultusunda koordine olması ile ilişkilidir. Eğitim kurumunun etkililik düzeyi, örgütsel biçim, yeterli seviyede kaynağa sahip olma, bilimsel ve teknolojik gelişmelere dayanan tutarlı politikalar ve sosyal gereksinimlere sahip nitelikli çalışanların bulunmasını gerektirmektedir. Hesap verebilirlik, örgütsel bağlılık ve örgütsel güven kavramlarının belirtilen gelişmeler ile ilgili olduğu belirtilmektedir. Eğitime yönelik kalitenin artırılması ve eğitim sistemlerinin denetim ve rehberliğine yönelik gelişmelerin sağlanması sebebiyle 20 senedir hesap verebilirlik politikaları üzerine yoğunlaşılan çalışmalarda artış gözlemlenmektedir. Hesap verebilirlik faaliyetlerinin, üyelerin katılımını ve kurumun amaçlarına ulaşma noktasında harcadıkları zamanı etkilediği görülmektedir. Bu bağlamda bu araştırmanın amacı yükseköğretim kurumlarının hesap verebilirlik düzeylerinin öğretim elemanlarının örgütsel bağlılık ve örgütsel güven ile olan doğrudan ve dolaylı ilişkisini incelemektir. Bu amaç doğrultusunda yürütülen çalışmada nicel araştırma modellerinden ilişkisel tarama modeli kullanılmıştır. Araştırmanın evrenini İstanbul’da bulunan ve en az on yıllık geçmişe sahip devlet üniversitelerindeki öğretim elemanları oluştururken; örneklemini ise 2017-2018 eğitim öğretim yılında İstanbul ilinde bulunan üç devlet üniversitesinde görev yapmakta olan 510 öğretim elemanı oluşturmaktadır. Mevcut araştırmadan edinilen bulgular neticesinde yükseköğretim kurumlarının hesap verebilirlik düzeylerine ilişkin algıların öğretim elemanlarının örgütsel bağlılık ve örgütsel güven düzeylerine ilişkin algıları ile anlamlı düzeyde ilişkili olduğu ve örgütsel bağlılık ve örgütsel güvenin hesap verebilirliği anlamlı düzeyde yordadığı sonucuna ulaşılmıştır.
YÜKSEKÖĞRETİM KURUMLARININ ÖRGÜTSEL HESAP VEREBİLİRLİK DÜZEYLERİNİN ÖĞRETİM ELEMANLARININ ÖRGÜTSEL BAĞLILIK VE ÖRGÜTSEL GÜVEN DÜZEYLERİ İLE OLAN İLİŞKİSİ
Keywords: Antropoloji; Arkeoloji; Sanat; Asya Çalışmaları; Davranış Bilimleri; İş; İşletme Finans; İletişim; Kriminoloji ve Ceza Bilimi; Kültürel Çalışmalar; Nüfus İstatistikleri Bilimi; İktisat; Eğitim, Eğitim Araştırmaları; Eğitim, Özel; Çevre Çalışmaları; Ergonomi; Etik; Etnik Çalışmalar; Aile Çalışmaları; Film, Radyo, Televizyon; Folklor; Coğrafya; Sağlık Politikaları ve Hizmetleri; Tarih; Bilim Felsefesi ve Tarihi; Otelcilik, Konaklama, Spor ve Turizm; Beşeri Bilimler; Bilgi, Belge Yönetimi; Uluslararası İlişkiler; Dil ve Dil Bilim; Hukuk; Edebiyat; Edebi Teori ve Eleştiri; Mantık; İşletme; Ortaçağ ve Rönesans Çalışmaları; Müzik; Hemşirelik; Beslenme ve Diyetetik; Felsefe; Siyasi Bilimler; Psikoloji; Kamu Yönetimi; Halkla İlişkiler; Din Bilimi; Sosyal Çalışma; Sosyoloji; Madde Bağımlılığı; Tiyatro; Kentsel Çalışmalar; Kadın Araştırmaları