Kur’an-ı Kerim’e göre insanın psikolojik yapısı (Razi’nin Mefatihu’l-Gayb tefsiri çerçevesinde) - Şen, Asiye (My University, 2003)
KUR`ÂN-I KERİM`E GÖRE İNSANIN PSİKOLOJİK YAPISI (RAZİ`NİN MEFATİHU`L-GAYB TEFSİRİ ÇERÇEVESİNDE) Bu tezde, Kur`an`da ve Razi`nin Mefatihu`l-Gayb isimli tefsirinde insanın psikolojik yapısını ele aldım. Razi bu eserini ömrünün son dönemlerinde yazmıştır. Giriş bölümünde Razi`nin hayatı, tefsirle ve diğer İslamî ilimlerle ilgili görüşlerini ele aldım. Birinci bölümde konuyla ilgili bazı temel kavramları inceledim. İkinci bölümde, insanın ruhsal ve biyolojik yapısını inceledim. Üçüncü bölümde ise Kur`an-ı Kerim`de insanın bazı psikolojik problemlerini ele aldım. Bu konuları sistematize ettim.

olarak şunu ifade edebilirim ki, Razi`nin tefsiri psikolojik ve ahlakî konularda önemli bir yere sahiptir. Name and Surname : Asiye Şen Field : İlahiyat Programme : Tefsir Supervisor : Professor Suat Yıldırım Degree Awarded and Date : Master - August 2003 tual Structure, Biological Structure ABSTRACT PSYCHOLOGİCAL STRUCTURE OF HUMAN BEİNG İN QURAN (İN RAZİ`S TAFSİR, MEFÂTİHU`L-GAYB) In this thesis, I studied psychological structure of human being in Quran and Mefatihu`l-Gayb that is known Razi`s tafsir. He wrote this book in the and of his life. İn introduction, I told about Razi`s life and his opinions about tafsir and other İslamic sciences. İn first chapter, I searched some basic conceptions about my subject. İn second chapter, I searched spiritual and biological structure of human being. İn third chapter, I talked about some psychological problems of human being in Quran. I systematized these subjects. Briefly, Razi`s tafsir, (Mefatihu`l-Gayb) has an important place in psychological and ethical subjects.
Keywords: Din; İslam Dini; İslamiyet; Kur’an ve Kur’an İlimleri; Psikoloji