Öğretim Elemanı/Üyelerinin Düşünme Becerileri Öğretimine İlişkin Görüşlerinin İncelenmesi - BAYSAL, ZELİHA NURDAN (My University, 2018)
Eğitimin öncelikli amacı, değişen yaşam koşullarında gerekli rolleri üstlenebilecekbireyleri gerekli özelliklerle donatabilmektir. Araştıran, sorgulayan, yaratıcı,teknolojiden yararlanabilen, takım çalışması yapabilen, öğrenmeyi öğrenen veproblem çözebilip doğru kararlar verebilen bireylerin yetişebilmesi için gereklietkinliklerle planlanmış eğitim alınması gerekmektedir. Eğitim-öğretim hizmetlerininöğretmenler tarafından verildiği düşünüldüğünde sayılan nitelikler açısındandonanımlı öğretmenlerin yetiştirilmesi gerekliliği açıkça görülmektedir. Bu niteliklerdeöğretmenlerin yetişebilmesi ise onların eğitimini gerçekleştiren öğretimelemanı/üyelerinin söz konusu niteliklere sahip, düşünme ve düşünme becerileriöğretimi hakkında bilgi sahibi olmasıyla mümkündür. Bu bağlamda bu araştırmanınamacı; üniversitelerin eğitim fakültelerinde görev yapan öğretim elemanı/üyelerinindüşünme becerileri öğretimine ilişkin görüşlerini ortaya koymaktır. Temelyorumlamacı nitel araştırma deseninde yürütülen bu araştırmada İstanbul İli’nde yeralan bir üniversitenin eğitim fakültesinde görev yapan öğretim elemanı/üyelerinindüşünme becerileri öğretimine ilişkin görüşlerini incelemek için toplam yedi sorudanoluşan açık uçlu form kullanılmıştır. Katılımcılar amaçlı örnekleme yöntemlerindenbiri olan maksimum çeşitlilik örnekleme tekniği kullanılarak belirlenmiştir.Katılımcılar; öğretim görevlisi doktor, yardımcı doçent, doçent ve profesör olmak üzereçeşitlendirilmiştir. 19 öğretim elemanı/üyesi çalışma grubunu oluşturmuştur. Açık uçluform ile elde edilen veriler betimsel analiz yapılarak çözümlenmiş ve bulgularınöğretim elemanlarının/üyelerinin; düşünme becerilerinin öğretimi, öğretimindeöğretici özellik ve yeterlilikleri, gelişimi ile ilgili görüşleri olmak üzere üç kategorialtında toplandığı görülmüştür. Araştırmanın bulguları; eğitim fakültelerindekiderslerin düşünme becerilerini içermesi gerektiği, öğretim elemanı/üyelerinindüşünme becerileri ile ilgili yeterli bilgiye sahip olmadıkları, çağa uyum sağlayanöğretmen adaylarının yetişmesi için düşünme becerileri eğitimi almaları gerektiği,öğretmen adaylarının düşünme becerileri gerektiren etkinliklerde yetersiz performansgösterdikleri şeklinde özetlenebilir.

The primary objective of education is to equip individuals with skills necessary to assume certain roles in changing living conditions. Thus, an educational program must be designed to include activities that help to raise individuals who are enquiring, inquisitive, creative, capable of using technology, working in groups, learning how to learn, solving problems, and taking right decisions. Given the pivotal role of teachers in education and training, raising such individuals depends on raising qualified teachers. Accordingly, qualified teachers could only be raised by academics that have all the aforesaid capabilities and are informed of teaching thinking and thinking skills. Under this perspective, the purpose of this study is to reveal the view of academics in faculties of education on teaching thinking skills. To this end, this basic interpretive qualitative study an open-ended form composed of seven questions to examine the views of academics working in the faculty of education at a university in Istanbul, Turkey, on teaching their thinking skills. The respondents were selected through maximum variation sampling that is one form of purposeful sampling. The study surveyed 19 academics ranging from instructor doctor, assistant professor and associate professor to professor. The data collected through the open-ended form was analyzed using descriptive analysis and classified into three categories including the academics’ views on teaching thinking skills, lecturers’ qualification and competence in teaching thinking skills, and the development of thinking skills. The research results indicate that courses taught in faculties of education must involve thinking skills, academics lack knowledge about thinking skills, preservice teachers must be well informed of thinking skills to keep up with the times, and preservice teachers show a poor performance in activities requiring thinking skills.
Analysis of Academics’ Views on Teaching Thinking Skills
Keywords: Matematik; Eğitim, Eğitim Araştırmaları; Eğitim, Özel