Dönen kara delikler için gri-cisim katsayıları - Durğut, Türküler (My University, 2013)
DÖNEN KARA DELİKLER İÇİN GRİ-CİSİM KATSAYILARI Bu tezde boyutlu, tek dönme parametresine sahip bir kara deliğin skaler bir alanla tedirgenmesi ele alınmıştır. Kara delik bombası yöntemi kullanılarak süperparlama kararsızlığının mevcudiyeti incelenmiş ve skaler alan için gri-cisim katsayıları hesaplanmıştır. Bu özelliklerin uzay-zaman boyut sayısı ve skaler alanın yörünge kuantum sayısı ile olan ilişkisi belirlenmiştir. Bu çalışmada yavaş dönme ve düşük frekans durumları göz önüne alınarak skaler alan için Klein-Gordon denklemi ve eşleştirilmiş asimtotik açılım yöntemi kullanılmıştır. Sonuç olarak, uzay-zaman boyut sayısı çift ise skaler alanın yörünge kuantum sayısından bağımsız olarak, süperparlama koşulu altında kararsızlık mevcut olup gri-cisim katsayıları ve soğurma azalma oranı süperparlama olayı ile uyumludur. Uzay-zaman boyut sayısı tek olması durumunda ise ilginç sonuçlar elde edilmiştir. Bu durumda eğer oranı ’nin tek katı ise süperparlama kararsızlığı mevcut olmayıp soğurma azalma oranı fermiyonik hale gelmektedir. Bu oran bir tam sayı ise sadece kararsızlık, ne tam sayı ne de ’nin tek katı ise hem kararsızlık hem de frekans kayması mevcuttur. Bu sonuçlar daha önce yapılmış olan çalışmalarla uyumlu olup dört ve beş boyut için elde edilmiş bu sonuçları boyuta genellemektedir.

GREY-BODY FACTORS FOR ROTATING BLACK HOLES In this thesis, the perturbation of a dimensional, rotating black hole having a single rotation parameter with a scalar field is investigated. Using the black hole bomb mechanism the existence of superradiance instability is studied and the grey-body factors of the scalar field is calculated. The relation between these and space-time dimensions and orbital quantum number is determined. In this work Klein-Gordon equation for slow rotation and low frequency is considered and the matched asymptotic expansion method is employed. As a result, if the space-time dimension is even, irrespective of the orbital quantum number of the scalar field, the instability is present if the superradiance condition is satisfied and the grey-body factors and decay rates are compatible with superradiance phenomena. Interesting results are obtained if the space-time dimensions are odd. In this case if the ratio is a half integer, there is no instability and the decay rates become fermionic. If this ratio is integer, there is only instability and if it is neither integer nor half integer, there is both instability and frequency shifts. These results are compatible with previous works and generalize these four and five dimensional results to dimensions.
Keywords: Fizik; Kara Delikler (Astronomi)