Pirinç unu yardımıyla sulardan kurşun giderilmesi - Pozzolı, Burcu Tunçol (My University, 2011)
PİRİNÇ UNU YARDIMIYLA SULARDAN KURŞUN GİDERİLMESİ Toksik metaller, çeşitli doğal ve insana bağlı nedenlerle çevreye yayılmakta ve canlılarla temas etmektedir. Canlılar üzerindeki toksik etkileriyle hayatsal faaliyetlerin gerilemesine hatta ölüme neden olabilmektedirler. Etkilerinin azalması için kirlettikleri ortamlardan uzaklaştırılmaları gerekir. Bu çalışmanın amacı, toksik bir metal olan kurşunun sulardan adsorpsiyon yöntemiyle uzaklaştırılmasında kullanılmak üzere, pirinç ununun etkinliğini araştırmaktır. Deneylerde sıcaklık, adsorban miktarı, temas süresi ve karıştırma hızı sabit tutularak pH değişiminin ve adsorbat başlangıç konsantrasyonunun etkisi incelenmiştir. Deney sonuçları, Langmuir izotermiyle değerlendirilmiş izoterm denge sabiti, adsorpsiyon maksimumu ve birim miktar adsorban üzerine adsorplanmış maksimum kurşun miktarları hesaplanmıştır. Pirinç ununun oluşturulan deney koşullarında adsorbe ettiği maksimum kurşun iyonları miktarı 16,1 mg/ g olarak, Langmuir izotermlerinden elde edilen adsorpsiyon maksimumu da pH=6’da 14,16 mg/ g olarak tespit edilmiştir.

LEAD REMOVAL FROM WATERS BY RICE FLOUR Heavy metals are largely diffuse in the environment from both natural and anthropogenic sources. Due to their high toxicity, they are a serious menace for living organisms; they can reduce the organism functions and, in some cases, bring to death. To inhibit their effects they must be removed from the environment. The aim of this study is to understand and quantify the removal efficiency of rice flour of lead by adsorption from waters. We conducted a series of experiments with constant temperature, adsorbent quantity, agitation speed, and contact time. We quantified the adsorption of lead from rice flour for different pH values and for different initial concentrations of adsorbate. The experimental results are assessed according to the Langmuir isotherm theory. We found the maximum adsorption of 14.16 mg/ g by the Langmuir isotherm graphic, and the maximum adsorption capacity of rice flour of 16,1 mg/ g at pH=6.
Keywords: Ağır Metaller; Çevre Bilimleri; Kurşun