İşyeri arkadaşlık fırsatları ve iş çıktıları arasındaki ilişkileri ve bu ilişkilerde birlik çabası motıvasyonun rolü - Ilıyas, Mudasıru (My University, 2016)
İŞYERİ ARKADAŞLIK FIRSATLARI VE İŞ ÇIKTILARI ARASINDAKİ İLİŞKİLERİ VE BU İLİŞKİLERDE BİRLİK ÇABASI MOTIVASYONUN ROLÜ ÖZET Bu çalışmanın amacı, iş yeri arkadaşlığı ile iş çıktıları arasındaki (iş memnuniyeti ve işten ayrılma niyeti) ilişkinin araştırılması yanısıra birlik çabası motivasyonunun ılımlılaştırıcı rolünün incelenmesidir. Bu çalışmada, söz konusu ilişkinin incelenmesi için nicel(kantitatif) yaklaşım kullanılmıştır. Çalışma kapsamında çeşitli araştırma ölçeklerı kullanılmıştır, başvurulan ölçekler: (i) Riordan ve Griffeth'in (1995) 6 maddeli arkadaşlık fırsatı ölçeği; (ii) Warr, Cook ve Wall'ın (1979) 16 maddeli iş memnuniyet ölçeği; (iii) Barrick ve arkadaşlarının (2002) 9 maddeli birlik çabası motivasyon ölçeği; ve son olarak (iv) Michael ve Spector'un (1982), 3 maddeli işten ayrılma niyeti ölçeğidir. Araştırma örneklemi, Gana'nın Kumasi Büyükşehirinde ki çeşitli özel hastanelerde çalışan 223 personelden oluşmaktadır. Çalışma kapsamında ortaya konan hipotezlerin test edilmesi için korelasyon analizi, moderasyon analizi ve aracılık analizi uygulanmıştır. Araştırmadan elde edilen sonuçlara göre, iş yeri arkadaşlıkları fırsatının, iş memnuniyeti ile olumlu ve doğrudan bir ilişkisinin olduğu görülmüştür. Ayrıca, iş yeri arkadaşlıkları fırsatının, işten ayrılma niyetleriyle (iş memnuniyeti vasıtasıyla) olumsuz ve dolaylı yönde bir ilişkisinin olduğu görülmüştür. Ancak, birlik çabası motivasyonunun, iş memnuniyeti ve iş yeri arkadaşlıkları fırsatı arasındaki olumlu ve doğrudan ilişki, yanısıra iş yeri arkadaşlıkları fırsatı ile işten ayrılma niyeti arasındaki olumsuz ve dolaylı ilişki üzerindeki ılımlılaştırıcı etkisi hakkında destekleyici bir bulguya erişilememiştir. Teorik olarak, bu çalışmayla elde edilen bulgular, iş yeri arkadaşlıkları ve iş çıktıları arasındaki ilişkiyi inceleyen geçmişteki çalışmaların birçoğunu desteklemektedir. Pratikte ise, bulgular, iş yeri arkadaşlığını teşvik eden kurumların, sonuçlardan büyük fayda elde ettiğini göstermiştir. THE RELATIONSHIPS BETWEEN OPPORTUNITIES FOR WORKPLACE FRIENDSHIPS AND JOB OUTCOMES AND THE ROLE OF COMMUNION STRIVING MOTIVATION IN THESE RELATIONSHIPS

The purpose of this study was to explore the relationship between workplace friendships and job outcomes (job satisfaction and turnover intentions) and also to examine the moderating role of communion striving motivation on these relationships. This study utilized a quantitative approach to investigate these relationships. Survey methodology was used and the following surveys were employed: (i) Riordan and Griffeth (1995)’s 6-item opportunity for workplace friendships scale; (ii) Warr, Cook and Wall (1979)’s 16-item job satisfaction scale; (iii) Barrick et al. (2002)’s 9-item communion striving motivation scale; and Michael & Spector (1982)’s 3-item turnover intentions scale. The sample consisted of 223 employees working in private hospitals in the Kumasi Metropolis of Ghana. Correlation analysis, mediation analysis and moderating analysis were conducted to test the hypothesis of the study. The results of the study indicated that opportunity for workplace friendships has a direct and positive relationship with job satisfaction. Opportunity for workplace friendships was also found to have an indirect and negative relationship (through job satisfaction) with turnover intentions. However support was not found for the moderating effect of communion striving motivation on the direct relationship between opportunity for workplace friendships and job satisfaction as well as on the indirect and negative relationship between opportunity for workplace friendship and turnover intentions. Theoretically, the findings supported earlier studies that examined the relationship between workplace friendships and job outcomes. Practically, the findings indicate that organizations are likely to reap benefits by encouraging the development of friendships among the employees at the workplaces.
Keywords: İnsan kaynakları; Yönetim