STEAM (STEM+SANAT) EĞiTİMİNE YÖNELİK ETKİNLİK UYGULAMASI: AYNALAR VE IŞIK - (:unkn) unknown (My University, 2018)
Bu araştırmada Fen, Teknoloji, Mühendislik ve Matematik [STEM] eğitimine yönelik 5E modeline dayalı bir etkinlik uygulaması gerçekleştirilmiştir. Etkinlik planı 7. sınıf Fen Bilimleri dersindeki “Aynalarda Yansıma ve Işığın Soğrulması” ünitesine yönelik olarak, araştırmacılar tarafından tasarlanmıştır. Araştırma 2017-2018 eğitim-öğretim yılında 30 öğrenciden oluşan bir 7. sınıfta uygulanmıştır. STEAM odaklı 5 etkinlik, 5 hafta (toplamda 20 ders saati) süresinde tamamlanmıştır. Öğrenciler grup çalışmasıyla mühendislik tasarım sürecini uygulayarak etkinlikleri gerçekleştirmişlerdir. Etkinliklerde temel olarak kaleydoskop, yansıtıcı heykel, güneş fırını, spektroskop ve ışık gösterisi aracı tasarımları yapılmıştır. Araştırmada yapılan gözlem ve görüşmeler sonucunda öğrencilerin olabildiğince yaratıcı tasarımlar ortaya çıkardıkları belirlenmiş ve etkinliklerle uğraşmayı sevdiklerine yönelik olumlu sonuçlar elde edilmiştir. Araştırmanın öğretmenlere ve araştırmacılara yönelik, STEAM eğitiminin sınıf uygulaması hakkında somut bir örnek içerdiği düşünülmektedir.

In this research, an activity based on 5E model for STEAM education was implemented. The activity plan was designed by researchers for the “Reflection in the Mirror and Absorption of Light” in the 7th grade science class. The research was implemented in a 7th grade group of 30 students in 2017-2018 academic year. Five STEAM focused activities were completed over 5 weeks (20 hours in total). The students performed the activities by applying the engineering design process with group work. Kaleidoscope, reflective sculpture, solar oven, spectroscope, and vehicle of light show designs were generated in the activities. As a result of the observations and interviews made in the research, positive results have been obtained that students made creative designs as much as possible and liked to work with the activities. The activities shared in the article are concrete examples of STEAM education in classroom for teachers and researchers.
ACTIVITY IMPLEMENTATION INTENDED FOR STEAM (STEM+ART) EDUCATION: MIRRORS AND LIGHT
Keywords: Eğitim, Eğitim Araştırmaları; Eğitim, Özel